Rudar se objesio u porodičnoj kući, pronađeno oproštajno pismo

Rudar se objesio u porodičnoj kući, pronađeno oproštajno pismo 18.12.2017 14:32 | Agencije

Foto: Ilustracija đ Rudar se objesio u porodičnoj kući, ostavio oproštajno pismo

Zenica - Jedan od rudara RMU Zenica Šefik Šišić, koji je u maju ove godine trebalo da ispuni uslove za penziju, nakon godina staža u rudniku Stranjani, juče se objesio u porodičnoj kući u Gradišću.

Mediji javljaju da je ostavio oproštajno pismo.

Potvrdio je to za portal „Zenicainfo.ba“ Tevhid Smriko, predstavnik grupe rudara, koji su nekoliko puta protestovali pred zgradom Uprave Rudnika u Zenici i zgradom Federalne vlade u Sarajevu, zbog nemogućnosti da ostvare pravo na penziju.

Rudar koji je juče izvršio samoubistvo borio se, zajedno sa svojim bivšim kolegama za pravo na penziju. Iza sebe je ostavio suprugu i dvije kćerke. Danas će biti ukopan na mjesnom groblju u Gradišću. 

Dug koji Rudnik mrkog uglja Zenica ima prema 40-ak zeničkih rudara po osnovu neuplaćenih doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje, razlog je zbog kojeg ovi ljudi ne mogu ostvariti pravo na penziju, prenosi portal „Radiosarajevo.ba“.

Početkom decembra, tokom protesta u Sarajevu, rudari su dobili uvjeravanja iz Vlade Federacije BiH da će kod Elektroprivrede BiH, konzorcija u čijem je sastavu i RMU Zenica, insistirati na uplati duga, kako bi se zeničkim rudarima, koji su ove godine stekli uslove za penziju, povezao staž.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica