Razbijena šestočlana kriminalna grupa: Opelješili banke i tržne centre

Nebojša Tomašević
Razbijena šestočlana kriminalna grupa: Opelješili banke i tržne centre

Mostar - Šest osoba uhapšeno je u akciji „Šark“ zbog sumnje da su na području FBiH uglavnom u Hercegovini opljačkali nekoliko tržnih centara, više bankomata i benzinsku pumpu iz kojih su ukrali više stotina hiljada maraka.

Akciju hapšenja izvela je Federalna uprava policije, a na području Mostara lisice na ruke stavljene su M. M. (27), R. B. (30), A. B. (33), J. M. (34) i J. U. (31), dok je I. L. (40) uhapšen u Čapljini. Sumnja se da je ova grupa učestvovala u pljačkama Tržnog centra „Bingo“ u Čitluku i mostarskom naselju Sutina te pljački TC „Robot“ u Mostaru i benzinske pumpe „Čule“ u ovom gradu. Terete ih i da su opljačkali veći broj bankomata raznih banaka na području FBiH.

Iz FUP-a je saopšteno da je akcija izvedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona uz angažovanje Specijalne jedinice policije.

- Istraga je trajala više mjeseci i tokom tog perioda smo razotkrili organizovanu kriminalnu grupu koja je 2016. i ove godine na području FBiH, Mostara i Čitluka počinila više razbojništava na štetu tržnih centara, banaka, a opljačkali su i benzinsku pumpu. U tim pljačkama su ukrali više stotina hiljada maraka. Tokom istrage dokumentovana su brojna krivična djela - rekli su u FUP-u.

Prema njihovim riječima, osumnjičena kriminalna grupa se osim sa već pomenutim pljačkama dovodi u vezu i sa drugim krivičnim djelima kao što su krađe vozila i šverc narkoticima.

- U okviru akcije pretresli su pet lokacija na području Mostara i jednu u Čapljini. Pronađena je određena količina novca, oružja, ručne radio-stanice, municija, te određena količina kokaina. Zaplijenjena su i četiri automobila za koja se sumnja da su korišćena za činjenje krivičnih djela ili su kupljena od novca iz ovih djela - rekli su u policiji.

Federalna uprava policije nedavno je otkrila i pljačkaše TC „Bingo“ u Bugojnu i Sarajevu iz kojih je ukradeno 170.000 maraka. Zbog ovih pljački uhapšeni su Haris Priganica, Mirza Turković te Mugdim Omanović, svi iz Sarajeva. Oni su juče saslušani u sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu, ali do zaključenja ovog broja „Glasa Srpske“ nije bilo poznato da li je za njih zatražen pritvor. Izvor blizak istrazi je kazao da je hapšenje ovih pljačkaša pomoglo policiji u razbijanju kriminalne grupe u Hercegovini.

Tuzla

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona juče su razbili šestočlanu kriminalnu grupu koja je počinila više krivičnih djela, između ostalih, ugrožavanje bezbjednosti, prevaru te prinudu prema osobi koja vrši pravosudnu funkciju. U akciji su uhapšeni S. H, L. S, Z. S, A. S, A. K. i D. M. iz Lukavca. Sumnja se da je ovom grupom rukovodio pritvorenik Kazneno-popravnog zavoda u Tuzli A. H. iz Lukavca. Tokom hapšenja policija je pronašla veći broj mobilnih telefona, SIM kartica, razne bilješke, notese i drugu dokumentaciju, kao i štedne knjižice, bankovne kartice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana