Rasvijetljena teška krađa u Čelincu: Pljačkaš kuće pao poslije dvije godine

Nevena Bunić
Rasvijetljena teška krađa u Čelincu: Pljačkaš kuće pao poslije dvije godine

Banjaluka - Marinko Dobraš (58) iz Banjaluke uhapšen je zbog sumnje da je krajem 2015. godine iz kuće Nedeljka Bojića (58) u Jošavci kod Čelnica ukrao zlatni nakit, oružje i novac pričinivši vlasniku štetu od 80.000 KM, saznaje "Glas Srpske".

Krađa je počinjena u noći između 23. i 24. decembra 2015. godine, a Dobrašu su lisice na ruke stavljene juče rano ujutro u Banjaluci.

Hapšenje je izvedeno u okviru akcije "Kugla" koju sprovodi Policijska uprava Banjaluka. 

- Protiv uhapšenog M. D. biće podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu zbog krivičnog djela teška krađa. Radimo na identifikaciji eventualnih pomagača u krađi. Tim povodom saslušano je više osoba, a pronađeni su i dokazi koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku - rekao je juče na konferenciji za novinare načelnik Sektora kriminalističke policije PU Banjaluka Darko Novković.

Opljačkani Bojić pohvalio je rad policije. Kaže da kobne večeri, kada se desila krađa nije bio kod kuće.

- Supruga, kćerka i ja bili smo u gostima. Vratili smo se oko 21 čas i već u dvorištu smo primijetili da su polupani prozori. Čuli smo lupanje pa pretpostavljam da su lopovi bili u kući i da su pobjegli kad su nas vidjeli. U prostorijama smo zatekli metež, cijelo prizemlje je bilo razlupano i pretreseno - ispričao je Bojić.

Istakao je da je u krađi sigurno učestvovalo nekoliko lopova koji su odnijeli sve vrijedno, a posebno žali za lovačkom puškom "bereta" koju je naslijedio od predaka.

- Ukrali su zlatni nakit, polupali pločice po kući, razvalili su ugaonu garnituru. Ni poslije dvije godine od krađe nismo obnovili razlupanu kuću, a ni dan-danas nismo zamijenili prozore - kazao je Bojić.

Bojić je u vrijeme krađe bio zaposlen u Javnom preduzeću Robne rezerve Republike Srpske. On pretpostavlja da bi pljačka njegove kuće mogla da bude povezana sa njegovom prijavom na konkurs za direktora Robnih rezervi.

-  Krađa je odrađena sistematski.  Vjerovatno je neko lopovima dao informacije o meni - istakao je Bojić.

Manje kriminalaca

U Policijskoj upravi Banjaluka su rekli da su u 2017. godini zabilježena 2.733 krivična djela ili oko devet odsto manje nego prethodne godine. Procenat rasvijetljenih krivičnih djela je oko 80 odsto.

- Opšti kriminalitet je u padu za oko 11 odsto, teških krađa je manje za 35 odsto, a razbojništava za 38 odsto. Lani su se na području Banjaluke desila dva ubistva i četiri pokušaja ubistva i svi su rasvijetljeni - rekli su u PU Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana