Radnica aktivirala eksploziju otvarajući paket

N. T.
Radnica aktivirala eksploziju otvarajući paket

Bugojno - Troje radnika fabrike za proizvodnju oružja i municije "Binas" u Bugojnu i radnica goraždanske fabrike namjenske industrije "Unis Gineks" povrijeđeni su juče u odvojenim eksplozijama na svojim radnim mjestima.

U "Binasu" su povrijeđene radnice E. Đ. (42) i A. P. (21), te njihov kolega M. V. (56). Teže povrede je zadobila E. Đ. kojoj je pomoć ukazana u Kantonalnoj bolnici u Travniku, dok su A. P. i M. V. lakše povrijeđeni.

Nezvanično, E. Đ. je otvarala paket sa dijelovima upaljača za municiju i tom prilikom je došlo do eksplozije. U "Binasu" su rekli da se desila manja eksplozija i da još ne znaju uzroke.

 - Povrijeđena radnica E. Đ. upućena je u sarajevski Klinički centar. Ostali radnici koji su bili u istoj prostoriji su dobro. Ne možemo da govorimo o detaljima dok se ne završi istraga - kazali su u "Binasu". 

Predsjednik sindikata u fabrici "Binas" Adem Haračić kaže da je nesreća rezultat nestručnosti.

- Došlo je do eksplozije detonatora i sreća je da nije bilo težih posljedica. U fabrici su primani radnici bez iskustva i s ulice. Za ovakve stvari krivi su nepotizam i vlast - kazao je Haračić.

Portparol MUP-a Srednjobosanskog kantona Hasan Hodžić kazao je da je obavljen uviđaj, ali nije mogao da govori detalje o tome kako je došlo do nesreće.

U eksploziji u fabrici "Gineks" povrede je zadobila V. I. (42) i kako saznajemo, njoj su povrijeđene oči. Ona je smještena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu na Očnoj klinici.

U fabrici "Unis Gineks" nismo mogli da saznamo više informacija jer, kako su nam rekli, direktorica je zauzeta, a niko osim nje ne smije da daje izjave za medije. Istragu o ovom slučaju vodi Tužilaštvo BPK-a u kojem nisu mogli da iznose detalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana