Propusti u istrazi kec u rukavu specijalaca

Nebojša Tomašević
Propusti u istrazi kec u rukavu specijalaca

Banjaluka - Brojni propusti tokom suđenja i u istrazi, nejednakost odbrane i tužilaštva, te nezakoniti dokazi dovoljni su razlozi zbog kojih bi bivši pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS i njihov saučesnik trebalo da budu pravosnažno oslobođeni krivice za pljačku 616.548 KM iz kombija agencije “Sektor sekjuriti” na autoputu Banjaluka - Gradiška.

Izjavili su ovo u Vrhovnom sudu advokati nepravosnažno osuđene četvorke Jadranka Ivanović, Jasminka Jovišević i Aleksandra Metlić. U ovom slučaju u banjalučkom Okružnom sudu u ponovljenom postupku osuđeni su bivši specijalci Vladan Malić (36), Goran Paraš (31) i Aleksandar Popović (33) na po deset i po godina, dok je njihov saučesnik Oleg Banda (34) dobio osam i po godina robije. Na tu presudu advokati su se žalili i tražili oslobađajuću presudu.

Republički tužilac Živana Bajić istakla je da žalbe odbrane treba odbaciti kao neosnovane, a prvostepenu presudu potvrditi. Nije posebno obrazlagala svoj stav.

- U ovom predmetu počinjene su brojne povrede prava na odbranu, te je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje. Okončan je postupak, a mi ne znamo čije pare su ukradene jer nije izuzeta dokumentacija za to, niti je kasnije pribavljena - kazala je branilac Malića, Paraša i Bade, Jadranka Ivanović.

Istakla je da je prvostepeni sud imao nejednak odnos prema odbrani, kojoj nije dozvolio izvođenje ključnih dokaza, te je počinio brojne povrede zakona.

Branilac Popovića, Aleksandra Metlić istakla je da je njen klijent osuđen samo na osnovu izjava svjedoka koji su sporazumno priznali krivicu.

- Oni su dobili veoma male kazne i pretpostavljamo da je to uticalo na njihovo svjedočenje. Tome u prilog govori činjenica da je svjedok Danijel Kuzmić, nakon što je pravosnažno osuđen, ćutao u ponovljenom postupku i nije potvrdio svoju raniju izjavu na osnovu koje izrečena presuda - kazala je Metlićeva, te dodala da je prvostepeni sud imao i odbojan odnos prema odbrani.

Vijeće Vrhovnog suda RS će u ovom slučaju svoju odluku donijeti naknadno.

Pomenuta četvorka osuđena je 26. marta u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno 40 godina. Vrhovni sud Republike Srpske početkom februara ukinuo je raniju presudu kojom su bili osuđeni na 42 godine robije, pa je održano novo suđenje. Novom presudom su osuđeni obavezani da vrate 543.204 KM koje su stekli u krivičnom djelu, te da plate troškove postupka. Malić, Paraš, Popović i Banda osuđeni su jer su 22. septembra 2015. godine na autoputu Banjaluka - Gradiška “audijem A6” u Cerovljanima presreli kolonu vozila agencije “Sektor sekjuriti”, koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke. Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju “zoljom” tada su natjerali radnike obezbjeđenja da otvore tovarni prostor blindiranog kombija, iz kojeg su ukrali 616.548 KM. Tokom pljačke lakše je ranjen radnik obezbjeđenja agencije “Sektor sekjuriti” Đurađ Bajić.

Malić,  Paraš,  Popović i Banda u decembru 2016. godine zaključili su sporazume o priznanju krivice i pristali na ukupno 25 godina zatvora, ali je sud to odbacio. Sporazumno priznanje krivice u martu ove godine je ponovo zaključio Banda i pristao na šest godina zatvora, ali je sud i to odbio. +++

Pritvor

Branioci nepravosnažno osuđene četvorke zatražili su da se oni puste iz pritvora, u kojem se nalaze više od tri godine.

- Prema posljednjem rješenju, pritvor im je produžen zbog bojazni od uznemirenja javnosti, jer novine i televizija izvještavaju o ovom slučaju. Nema nikakve osnove da dalje ostaju u pritvoru - kazala je advokat Jasminka Jovišević.

Banjalučki Okružni sud krajem jula produžio je pritvor četvorici osuđenika nakon što je Ustavni Sud BiH ukinuo rješenje o pritvoru i slučaj vratio na novo odlučivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana