Пропусти у истрази кец у рукаву специјалаца

Небојша Томашевић
Пропусти у истрази кец у рукаву специјалаца

Бањалука - Бројни пропусти током суђења и у истрази, неједнакост одбране и тужилаштва, те незаконити докази довољни су разлози због којих би бивши припадници Специјалне јединице МУП-а РС и њихов саучесник требало да буду правоснажно ослобођени кривице за пљачку 616.548 КМ из комбија агенције “Сектор секјурити” на аутопуту Бањалука - Градишка.

Изјавили су ово у Врховном суду адвокати неправоснажно осуђене четворке Јадранка Ивановић, Јасминка Јовишевић и Александра Метлић. У овом случају у бањалучком Окружном суду у поновљеном поступку осуђени су бивши специјалци Владан Малић (36), Горан Параш (31) и Александар Поповић (33) на по десет и по година, док је њихов саучесник Олег Банда (34) добио осам и по година робије. На ту пресуду адвокати су се жалили и тражили ослобађајућу пресуду.

Републички тужилац Живана Бајић истакла је да жалбе одбране треба одбацити као неосноване, а првостепену пресуду потврдити. Није посебно образлагала свој став.

- У овом предмету почињене су бројне повреде права на одбрану, те је погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање. Окончан је поступак, а ми не знамо чије паре су украдене јер није изузета документација за то, нити је касније прибављена - казала је бранилац Малића, Параша и Баде, Јадранка Ивановић.

Истакла је да је првостепени суд имао неједнак однос према одбрани, којој није дозволио извођење кључних доказа, те је починио бројне повреде закона.

Бранилац Поповића, Александра Метлић истакла је да је њен клијент осуђен само на основу изјава свједока који су споразумно признали кривицу.

- Они су добили веома мале казне и претпостављамо да је то утицало на њихово свједочење. Томе у прилог говори чињеница да је свједок Данијел Кузмић, након што је правоснажно осуђен, ћутао у поновљеном поступку и није потврдио своју ранију изјаву на основу које изречена пресуда - казала је Метлићева, те додала да је првостепени суд имао и одбојан однос према одбрани.

Вијеће Врховног суда РС ће у овом случају своју одлуку донијети накнадно.

Поменута четворка осуђена је 26. марта у бањалучком Окружном суду на укупно 40 година. Врховни суд Републике Српске почетком фебруара укинуо је ранију пресуду којом су били осуђени на 42 године робије, па је одржано ново суђење. Новом пресудом су осуђени обавезани да врате 543.204 КМ које су стекли у кривичном дјелу, те да плате трошкове поступка. Малић, Параш, Поповић и Банда осуђени су јер су 22. септембра 2015. године на аутопуту Бањалука - Градишка “аудијем А6” у Церовљанима пресрели колону возила агенције “Сектор секјурити”, која је у Загреб превозила новац Уникредит банке. Пуцајући из аутоматских пушака и уз пријетњу “зољом” тада су натјерали раднике обезбјеђења да отворе товарни простор блиндираног комбија, из којег су украли 616.548 КМ. Током пљачке лакше је рањен радник обезбјеђења агенције “Сектор секјурити” Ђурађ Бајић.

Малић,  Параш,  Поповић и Банда у децембру 2016. године закључили су споразуме о признању кривице и пристали на укупно 25 година затвора, али је суд то одбацио. Споразумно признање кривице у марту ове године је поново закључио Банда и пристао на шест година затвора, али је суд и то одбио. +++

Притвор

Браниоци неправоснажно осуђене четворке затражили су да се они пусте из притвора, у којем се налазе више од три године.

- Према посљедњем рјешењу, притвор им је продужен због бојазни од узнемирења јавности, јер новине и телевизија извјештавају о овом случају. Нема никакве основе да даље остају у притвору - казала је адвокат Јасминка Јовишевић.

Бањалучки Окружни суд крајем јула продужио је притвор четворици осуђеника након што је Уставни Суд БиХ укинуо рјешење о притвору и случај вратио на ново одлучивање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана