Prevaranti Starcu uz Doboja uzeli 8.000 maraka

Nevena Bunić
Prevaranti Starcu uz Doboja uzeli 8.000 maraka

Doboj - Policija traga za dvojicom staraca koji su na prevaru ukrali oko 8.000 KM od Dobojlije (74) tako što su tražili da im pokaže novčanice od 500 evra, pod izgovorom da žele da ih uporede sa svojim novcem i utvrde da li je ispravan.

Sve se desilo u četvrtak kada je dvojac zaustavio starca na ulici u Doboju.

Izvor “Glasa Srpske” ispričao je da su lukavi prevaranti prije krađe imali dobro pripremljen plan. Oni su naivnom starcu prišli sa pričom da su se njih dvojica sudarili automobilima, te da su se dogovorili da jedan drugom novčano nadoknade štetu na vozilu.

Navodno je mlađi prevarant, koji ima oko 65 godina, trebalo da starijem (75) plati 500 evra zbog oštećenja na automobilu. Od Dobojlije su tražili da im pokaže 500 evra, kako bi se “oštećeni u sudaru” uvjerio da je novčanica koju je on dobio prava.

- Naivni starac im je povjerovao i otišao do stana po novac. Vratio se sa osam novčanica od po 500 evra. Prevaranti su upoređivali novčanice i jedan od njih je sa svih osam komada otišao iza zgrade, pod izgovorom da mora da ih uporedi sa novcem koji je držao u automobilu. Poslije nekog vremena Dobojlija je upitao prevaranta koji je ostao s njim gdje mu je kolega. Drugi prevarant je takođe otišao iza zgrade, pod izgovorom da ide da ga nađe - ispričao  je izvor “Glasa Srpske”.

Naivni starac prevarante više nije vidio, a policiju je pozvao nekoliko časova nakon krađe.

- Imamo detaljan opis prevaranata i radimo na rasvjetljavanju ovog slučaja - naveli su u Policijskoj upravi Doboj.

Stariji stanovnici Srpske u posljednje vrijeme često su na meti lukavih lopova. Prije nekoliko dana policiji se obratila starica iz Bileće kojoj je lopov, koji se predstavljao kao radnik “Vodovoda”, na prevaru ukrao 12.000 KM. Nezvanično, muškarac je došao pred stan žene i rekao joj da mora prekontrolisati vodovodnu mrežu u stanu. Naivna Bilećanka mu je povjerovala i pustila ga unutra. Dok je “pregledao” vodovodne cijevi, prevarant je iskoristio nepažnju starice i u stanu pronašao 2.000 evra i 8.000 maraka, koje je ukrao. Napustio je stan nakon uzimanja plijena.

Početkom februara u Bileći je na sličan način prevarena još jedna starica, kojoj se nepoznati muškarac predstavio kao socijalni radnik i tom prilikom joj ukrao 170 maraka.  Lopov joj je ponudio pomoć od 20 KM i pružio novčanicu od 100 maraka. Žena je u potrazi za kusurom donijela kovertu sa novcem, koju je lažni socijalni radnik istrgao iz staričinih ruku i pobjegao.

 “Fejsbuk” prevaranti

Dejan Vuković (21), Aleksandar Vladičić (19) i Nenad Kuranac (19) iz Foče prijavljeni su Okružnom tužilaštvu u Doboju zbog sumnje da su putem “Fejsbuka” prevarili dvije osobe iz Teslića i Broda za 22.300 KM. Terete ih da su putem profila na pomenutoj društvenoj mreži nudili mogućnost brze i lake zarade klađenjem. Fočaci su kontaktirali “igrače” iz Teslića i Broda i nudili im sigurne dobitke, pod uslovom da im pošalju novac da bi uplatili tikete. Naivni Teslićanin i Brođanin su im tako preko računa uplatili ukupno 22.300 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana