Преваранти Старцу уз Добоја узели 8.000 марака

Невена Бунић
Преваранти Старцу уз Добоја узели 8.000 марака

Добој - Полиција трага за двојицом стараца који су на превару украли око 8.000 КМ од Добојлије (74) тако што су тражили да им покаже новчанице од 500 евра, под изговором да желе да их упореде са својим новцем и утврде да ли је исправан.

Све се десило у четвртак када је двојац зауставио старца на улици у Добоју.

Извор “Гласа Српске” испричао је да су лукави преваранти прије крађе имали добро припремљен план. Они су наивном старцу пришли са причом да су се њих двојица сударили аутомобилима, те да су се договорили да један другом новчано надокнаде штету на возилу.

Наводно је млађи преварант, који има око 65 година, требало да старијем (75) плати 500 евра због оштећења на аутомобилу. Од Добојлије су тражили да им покаже 500 евра, како би се “оштећени у судару” увјерио да је новчаница коју је он добио права.

- Наивни старац им је повјеровао и отишао до стана по новац. Вратио се са осам новчаница од по 500 евра. Преваранти су упоређивали новчанице и један од њих је са свих осам комада отишао иза зграде, под изговором да мора да их упореди са новцем који је држао у аутомобилу. Послије неког времена Добојлија је упитао преваранта који је остао с њим гдје му је колега. Други преварант је такође отишао иза зграде, под изговором да иде да га нађе - испричао  је извор “Гласа Српске”.

Наивни старац преваранте више није видио, а полицију је позвао неколико часова након крађе.

- Имамо детаљан опис превараната и радимо на расвјетљавању овог случаја - навели су у Полицијској управи Добој.

Старији становници Српске у посљедње вријеме често су на мети лукавих лопова. Прије неколико дана полицији се обратила старица из Билеће којој је лопов, који се представљао као радник “Водовода”, на превару украо 12.000 КМ. Незванично, мушкарац је дошао пред стан жене и рекао јој да мора преконтролисати водоводну мрежу у стану. Наивна Билећанка му је повјеровала и пустила га унутра. Док је “прегледао” водоводне цијеви, преварант је искористио непажњу старице и у стану пронашао 2.000 евра и 8.000 марака, које је украо. Напустио је стан након узимања плијена.

Почетком фебруара у Билећи је на сличан начин преварена још једна старица, којој се непознати мушкарац представио као социјални радник и том приликом јој украо 170 марака.  Лопов јој је понудио помоћ од 20 КМ и пружио новчаницу од 100 марака. Жена је у потрази за кусуром донијела коверту са новцем, коју је лажни социјални радник истргао из старичиних руку и побјегао.

 “Фејсбук” преваранти

Дејан Вуковић (21), Александар Владичић (19) и Ненад Куранац (19) из Фоче пријављени су Окружном тужилаштву у Добоју због сумње да су путем “Фејсбука” преварили двије особе из Теслића и Брода за 22.300 КМ. Терете их да су путем профила на поменутој друштвеној мрежи нудили могућност брзе и лаке зараде клађењем. Фочаци су контактирали “играче” из Теслића и Брода и нудили им сигурне добитке, под условом да им пошаљу новац да би уплатили тикете. Наивни Теслићанин и Брођанин су им тако преко рачуна уплатили укупно 22.300 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана