Portira Doma Rada Vranješević terete da je nasrtao na štićenice

Nevena Bunić
Portira Doma Rada Vranješević terete da je nasrtao na štićenice

Banjaluka - Portir Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" R. S. (39) osumnjičen je da je seksualno uznemiravao štićenice i medicinsku sestru u ovoj ustanovi, a među njegovim žrtvama navodno je bila i mlada majka.

Redakciji "Glasa Srpske" stiglo je anonimno pismo u kojem se navodi da je R. S. u noći između 7. i 8. aprila pijan nasrtao na štićenice i zaposlene u Domu. U dopisu se navodi da ih je portir fizički i verbalno navodio na seks.

- Te večeri seksualno je uznemiravao dežurnu sestru u prostoru gdje borave bebe. Na njegovoj meti našla se i mlada majka koja je takođe štićenica doma i, da slučaj bude bizarniji, htio je da ima odnose s njom u prisustvu njene bebe - navodi se u anonimnom pismu.

Osim ova dva slučaja, portir je navodno nasrtao na nekoliko tinejdžerki koje su štićenice doma. U anonimnom pismu se navodi da ovo nije prvi put da portir pijan dolazi na posao.

- Poprilično je agresivan prema djeci, koja ga se boje. Često se neprimjereno ponaša prema koleginicama. Strašno je da ovakav čovjek i dalje radi u noćnim smjenama u kojima je, pored jednog vaspitača i dežurne medicinske sestre, zadužen za bezbjednost 90 djece - stoji u dopisu.

Dodali su da je M. J., koji takođe radi kao portir, vršio pritisak na djevojčice koje su bile seksualno uznemiravane da u vezi sa svim ovim "ne prave veliku stvar i ne dižu buku". U pismu su dodali da o ovom događaju ne mogu govoriti javno, jer bi poslije imali ozbiljne posljedice.

Direktor Doma Vladimir Kajkut rekao je da je protiv R. S. juče pokrenut disciplinski postupak, ali nije želio da govori za koje nezakonite radnje terete portira.

- Pokrenuo sam disciplinski postupak protiv R. S. zbog povrede radne obaveze. Formirana je disciplinska komisija koja radi na ovom predmetu i koja će donijeti odluku povodom ovog slučaja u skladu sa zakonom i pravilnikom doma. Ne znam kakva će biti odluka komisije niti je moja nadležnost da se u taj posao miješam - kazao je Kajkut.

Dodao je da će obavijestiti sve nadležne službe povodom ovog slučaja, Centar za socijalni rad i ustanove iz opština odakle štićenice dolaze.

- Nisam razgovarao sa štićenicama i medicinskom sestrom koja je, kako vi kažete, seksualno uznemiravana, to nije moja obaveza, to je posao komisije. Ranije nismo imali slučajeva seksualnog uznemiravanja u domu - rekao je Kajkut i dodao da je R. S. suspendovan sa svog radnog mjesta i da će suspenzija trajati do okončanja disciplinskog postupka.

Povodom optužbi protiv M. J., Kajkut je kazao da postoje određene indicije da je jedan radnik poslije ovog događaja razgovarao sa punoljetnom štićenicom doma.

- Uradićemo sve zakonom propisane radnje u ovakvim situacijama. Uzete su izjave štićenice i radnika. I protiv njega će biti pokrenute određene mjere u skladu sa pravilnikom - naveo je Kajkut.

Nismo uspjeli da dođemo do R. S. i M. J. da čujemo i njihovu stranu priče. Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nismo dobili ni odgovor iz policije da li im je prijavljen ovaj slučaj.

Štićenik

R. S. je, kako saznajemo, i sam bio štićenik Doma "Rada Vranješević". Oženjen je i ima dvoje maloljetne djece. Zbog teške materijalne situacije u novembru prošle godine jedan sugrađanin koji radi i Njemačkoj mu je kupio plac i materijal za izgradnju kuće u banjalučkom naselju Lauš. R. S. je tada ispričao da je njega i njegovu sestru majka ostavila u Domu jer više nije mogla podnositi da ih otac alkoholičar tuče i maltretira, a brata je povela sa sobom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana