Покушај убиства Мила Матића, члана Управног одбора компаније Алумина

Срна
Покушај убиства Мила Матића, члана Управног одбора компаније Алумина

Зворник - У Зворнику је извршен покушај убиства члана Управног одбора компаније "Алумина" Милета Матића, рекао је данас предсједник Упрваног одбора ове компаније Милорад Мотика.

Мотика је на конференцији за новинаре истакао да су бруталан физички напад на Матића извршила три непозната лица јуче око 16.30 часова пред зградом у којој Матић станује, након његовог повратка са посла.


Мотика је, преносећи саопштење Управе компаније "Алумина", рекао да је Матић тешко повријеђен, те да има бројне фрактуре главе и повреде по цијелом тијелу, те да је превезен на Војномедицинску академију у Београду на лијечење.

"Управни одбор сматра да је напад на Матића посљедица дугогодишњих пријетњи и дио бјесомучне хајке која се већ дуже вријеме води против челних људи ове фабрике и који нису дозволили отимање њене имовине од појединаца и криминалних група", рекао је Мотика.

Према његовим ријечима, интензитет пријетњи, о којима је упозната јавност, нарочито се појачао након скорашњих одлука судова које су биле у корист "Алумине" и "Бирча", а на штету криминогених група које су присутне у Републици Српској.

Он је навео да, колико су ова лица дрска и бахата, говори и чињеница да пријетње упућују и пословним партнерима "Алумине" из Европске уније, а све с циљем урушавања овог приовредног друштва.

"Ми као Управа фабрике, тражили смо од Министарства унутрашњих послова /МУП/Републике Српске, те надлежних тужилаштава, да коначно крену у процесуирање лица која су нанијела вишемилионску штету 'Алумини', као и да санкциониошу оне који пријете и застрашују Управу овог колектива да одступи од пута развоја фабрике", наведено је у саопштењу које је пренио Мотика.

Према његовим ријечуима, Матић, као врсни финансијски стручњак и један од најзаслужнијих људи за развој и подизање "Алумине", није случајно одабран за напад, будући да се поставио као недвосмислени противник отимачина и превара које су криминални кланови имали на уму да учине.

Мотика је рекао да "Алумина" позива МУП Републике Српске, као и надлежна тужилаштва, да хитно открију наручиоце и извршиоце гнусног кривичног дјела над Матићем, те да предузму радње процесуирања свих оних који у протекле три године уцјењују, пријете, застрашују, а све са циљем криминалног отимања "Алумине" и "Бирча".

И Синдикални одбор компаније "Алумина" најоштрије је осудио напад на Матића, сматрајући да је покушана физичка ликвидација Матића, човјека који је синоним за опоравак и развој компаније.

"Захтијевамо да се починиоци и њихови налогодавци под хитно пронађу и санкционишу и упозоравамо да је ситуација на ивици да се отме контроли", рекао је предсједник Синдиката "Алумине" Раденко Смиљанић.

Он је додао да Синдикат сматра да је напад на Матића напад на запослене раднике у "Алумини".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана