Плата у БиХ годишње не нарасте ни за килограм меса

nezavisne.com
Плата у БиХ годишње не нарасте ни за килограм меса

Бањалука, Сарајево - На годишњем нивоу, бх. радницима плате расту за око 7,50 марака, а за толико новца не може се купити ни - килограм меса.

Примјера ради, посљедњи подаци Агенције за статистику БиХ показују да свињетина са костима кошта 8,10 КМ, а јунетина без кости 12,70 марака.

Судећи према информацијама те статистичке институције, послодавци протеклих година нису били издашне руке, јер је просјечна нето зарада у 2010. износила 798, а у 2017. години - 851 марку.

Трошкови живота су, у истом периоду, знатно брже расли. На примјер, према подацима Савеза синдиката РС, у децембру 2010. године синдикална потрошачка корпа коштала је 1.706, а најновије информације указују да за њу треба око 1.880 марака.

Синдикалне вође поручују да су огорчене. Овакве податке оцјењују ни мање ни више него - катастрофалним.

Тако Драгана Врабичић, лидер Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС, поручује да мршав раст плата довољно говори и о држави и о послодавцима.

"Раст плата на годишњем нивоу од 7,50 КМ је катастрофалан! То говори о врло тешком положају радника. Мислим да је проблем у неуређености државе, али и локалних заједница, усљед чега долази до небриге за раднике, који су тотално незаштићени. Резултат свега тога је одлазак радника у земље западне Европе", поручује Врабичићева.

Из Институције омбудсмана за заштиту потрошача у БиХ наглашавају да је, нажалост, присутан тренд раста трошкова живота из годину у годину. Таква појава, поручују, посебно забрињава, јер плате и пензије не прате тај раст.

"Незнатан раст плата није довољан за подмирење ни дијела раста трошкова основних животних потреба бх. грађана", истиче Љубица Чоловић, помоћник омбудсмана.

Она додаје да 70 одсто породица у БиХ живи са породичним примањима испод просјечне плате.

"Неусклађеност просјечних примања са растом трошкова живота лоше се одражава на квалитет живота бх. грађана, и уопште на њихов стандард", напомиње Чоловићева у изјави за "Независне".

Са друге стране, послодавци кажу да плате јесу мање у односу на износе које би радо радницима дали. Међутим, тврде да пословни амбијент у држави не омогућава да своје раднике награде већим износима на текућим рачунима.

Истичу, примјера ради, да у реалном сектору раст плата зависи од њихове конкурентности, али и од тога колико су оптерећени путем пореза, доприноса, те фискалних и парафискалних намета.

"Рецимо, ми имамо фирму у Љубљани и у Сарајеву. У Љубљани мање плаћамо укупну плату, али радник више заради, док се у БиХ више исплаћује укупна плата, а радник прима мање. Дакле, у Словенији су далеко мањи порези и доприноси у односу на БиХ и онда је нормално да је тамо радник задовољнији", рекао је за "Независне" Сафудин Ченгић, члан Управног одбора Удружења послодаваца у ФБиХ.

Борци за заштиту потрошача, подсјећамо, већ годинама упозоравају да се на трпезама бх. грађана, односно корпама у трговинама, све рјеђе може видјети месо, а да се, умјесто њега, купују тјестенина и сличне јефтиније намирнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана