Pali dok su zalivali marihuanu i išli po plijen

Nebojša Tomašević
Pali dok su zalivali marihuanu i išli po plijen

Banjaluka - Na mjestu zločina tokom prošle godine policija je zatekla i uhapsila 242 kriminalca, kojima su stavljene lisice na ruke prije nego što su i pokušali da pobjegnu.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, riječ je o osobama koje su počinile 219 krivičnih djela.

Policijske brojke govore da su najneoprezniji bili uzgajivači i preprodavci narkotika, a lisice su odmah na mjestu "zločina" prošle godine često stavljane i na ruke počiniocima teških krađa i krađa.

Međutim, oni koji su po plijen išli naoružani i maskirani  najčešće su uspijevali da pobjegnu prije dolaska policajaca, pa su tako samo u dva slučaja razbojnici hapšeni na licu mjesta.

- Policija je u 62 slučaja zloupotrebe opojne droge zaticala i hapsila osumnjičena lica. Kada su u pitanju teške krađe, u 60 slučajeva policija ih je razriješila na licu mjesta i uhapsila osumnjičene. U tom periodu odmah nakon izvršenja  otkriveni su počinioci u sedam slučajeva oštećenja tuđe stvari - rekla je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Danica Gnjatović.

Prema njenim riječima, broj osumnjičenih koji su uhapšeni odmah nakon izvršenja ili u toku činjenja krivičnog djela prošle u odnosu na 2016. godinu veći je za oko 30 odsto.

Zanimljiv slučaj hapšenja na licu mjesta zabilježen je sredinom jula prošle godine u Modričkom Lugu kod Vukosavlja. Tada je policija u okviru akcije "Plantaža 2017" u šumarku na obali rijeke Bosne zatekla supružnike S. B. i N. B. iz Odžaka i njihovog maloljetnog rođaka (17) kako zalivaju indijsku konoplju.

Odmah su im stavljene lisice na ruke, a oduzeto im je šest stabljika indijske konoplje visine od 90 do 110 centimetara.

Policajci iz Istočnog Sarajeva su krajem prošle godine na području Istočne Ilidže zatekli trojicu maloljetnika prilikom prodaje opojne droge.

Neoprezni su lani bili i Miloš Grmuša iz Laktaša i Vladislav Šilj iz Sarajeva, koji su zatečeni tokom provale i krađe u jednoj kući. Nakon hapšenja utvrđeno je da su oni odgovorni za 25 krađa koje su počinjene na području Prnjavora, Kotor Varoša i Mrkonjić Grada. Uglavnom su krali razni nakit, vrijedne stvari i oružje, koje su zatim preprodavali na crnom tržištu.

Sa mjesta zločina prošle godine nije uspio da pobjegne ni Zoran Aleksić, koga je policija zatekla u tuđem stanu kako traži novac i druge vrijedne stvari. On je uhapšen u julu prošle godine u policijskoj akciji "Istok 2" kada su lisice na ruke stavljene i Igoru Vučenoviću (30) iz Banjaluke. Utvrđeno je da su Aleksić i Vučenović od 25. novembra 2016. do 5. jula 2017. godine počinili devet krađa u kojima su ukrali novac i razne stvari u vrijednosti od oko 80.000 maraka.

U toku krađe pali su i S. Ž. (47) iz Banjaluke i J. S, Š. B. i S. N. iz Višegrada. Banjalučanina su policajci zatekli kako krade elektronaponski kabl iz jedne privatne firme, dok je trojka iz Višegrada skidala salonit sa barake kolektivnog centra u Nezucima kada su naišli "momci u plavom".

Saznanja i dojave

Prema podacima MUP-a RS na osnovu dojava građana prošle godine uhapšeno je 60 kriminalca na licu mjesta, dok ih 182 nije uspjelo da pobjegne s mjesta počinjenja krivičnog djela  zahvaljujući "oštrom oku" i brzoj reakciji policajaca.

Podaci MUP-a RS kažu da su prošle u odnosu na 2016. policajci bili uspješniji za 46 odsto kada je u pitanju hapšenje osumnjičenih na licu mjesta.

S druge strane, građani su lani u odnosu na godinu prije bili slabiji u dojavama za 4,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana