Пали док су заливали марихуану и ишли по плијен

Небојша Томашевић
Пали док су заливали марихуану и ишли по плијен

Бањалука - На мјесту злочина током прошле године полиција је затекла и ухапсила 242 криминалца, којима су стављене лисице на руке прије него што су и покушали да побјегну.

Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске, ријеч је о особама које су починиле 219 кривичних дјела.

Полицијске бројке говоре да су најнеопрезнији били узгајивачи и препродавци наркотика, а лисице су одмах на мјесту "злочина" прошле године често стављане и на руке починиоцима тешких крађа и крађа.

Међутим, они који су по плијен ишли наоружани и маскирани  најчешће су успијевали да побјегну прије доласка полицајаца, па су тако само у два случаја разбојници хапшени на лицу мјеста.

- Полиција је у 62 случаја злоупотребе опојне дроге затицала и хапсила осумњичена лица. Када су у питању тешке крађе, у 60 случајева полиција их је разријешила на лицу мјеста и ухапсила осумњичене. У том периоду одмах након извршења  откривени су починиоци у седам случајева оштећења туђе ствари - рекла је портпарол Министарства унутрашњих послова Републике Српске Даница Гњатовић.

Према њеним ријечима, број осумњичених који су ухапшени одмах након извршења или у току чињења кривичног дјела прошле у односу на 2016. годину већи је за око 30 одсто.

Занимљив случај хапшења на лицу мјеста забиљежен је средином јула прошле године у Модричком Лугу код Вукосавља. Тада је полиција у оквиру акције "Плантажа 2017" у шумарку на обали ријеке Босне затекла супружнике С. Б. и Н. Б. из Оџака и њиховог малољетног рођака (17) како заливају индијску конопљу.

Одмах су им стављене лисице на руке, а одузето им је шест стабљика индијске конопље висине од 90 до 110 центиметара.

Полицајци из Источног Сарајева су крајем прошле године на подручју Источне Илиџе затекли тројицу малољетника приликом продаје опојне дроге.

Неопрезни су лани били и Милош Грмуша из Лакташа и Владислав Шиљ из Сарајева, који су затечени током провале и крађе у једној кући. Након хапшења утврђено је да су они одговорни за 25 крађа које су почињене на подручју Прњавора, Котор Вароша и Мркоњић Града. Углавном су крали разни накит, вриједне ствари и оружје, које су затим препродавали на црном тржишту.

Са мјеста злочина прошле године није успио да побјегне ни Зоран Алексић, кога је полиција затекла у туђем стану како тражи новац и друге вриједне ствари. Он је ухапшен у јулу прошле године у полицијској акцији "Исток 2" када су лисице на руке стављене и Игору Вученовићу (30) из Бањалуке. Утврђено је да су Алексић и Вученовић од 25. новембра 2016. до 5. јула 2017. године починили девет крађа у којима су украли новац и разне ствари у вриједности од око 80.000 марака.

У току крађе пали су и С. Ж. (47) из Бањалуке и Ј. С, Ш. Б. и С. Н. из Вишеграда. Бањалучанина су полицајци затекли како краде електронапонски кабл из једне приватне фирме, док је тројка из Вишеграда скидала салонит са бараке колективног центра у Незуцима када су наишли "момци у плавом".

Сазнања и дојаве

Према подацима МУП-а РС на основу дојава грађана прошле године ухапшено је 60 криминалца на лицу мјеста, док их 182 није успјело да побјегне с мјеста почињења кривичног дјела  захваљујући "оштром оку" и брзој реакцији полицајаца.

Подаци МУП-а РС кажу да су прошле у односу на 2016. полицајци били успјешнији за 46 одсто када је у питању хапшење осумњичених на лицу мјеста.

С друге стране, грађани су лани у односу на годину прије били слабији у дојавама за 4,8 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана