Отац продао дјевојчицу за 1.000 КМ

Невена Бунић
Отац продао дјевојчицу за 1.000 КМ

Добој - Алија Аљић (51) из Добоја је осумњичен да је за 1.000 КМ продао кћерку (14) Добојлији Исмету Босаку (19) због живота у ванбрачној заједници, потврђено је “Гласу Српске”.

Монструозан случај који је потресао Добој десио се крајем прошле године, а дјевојчица је тада имала 13 година. Аљића терете да се од 21. децембра 2018. до 12. јануара 2019. са Мехмедом Босаком (47), Исметовим оцем, договарао о продаји малољетнице.

- Она је за 1.000 КМ предата Исмету, да с њим живи у ванбрачној заједници.

Он ју је одвео да живе у Високо, а ту су имали сексуалне односе - испричао је извор близак истрази.

Случај су расвијетлили полицијски службеници Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а Српске. Нису жељели да износе више детаља због осјетљивости случаја.

- Против осумњичених смо поднијели извјештај Републичком тужилаштву. А. А. и М. Б. теретимо за трговину дјецом, док И. Б. сумњичимо да је обљубио особу млађу од 15 година - навели су у МУП-у Републике Српске.

Према незваничним информацијама, ријеч је о ромској породици. Дјевојчица је у јануару предата у надлежност Центра за социјални рад у Добоју.

Предсједник Савеза Рома Републике Српске Александар Машић каже да су бракови у тинејџерском добу највише заступљени код Рома који долазе из других земаља.

- Такве обичаје најчешће имају Роми са Косова, а не Роми који су рођени у Републици Српској, а те ситуације се најчешће дешавају у Добоју и Модричи. Нажалост, они имају такав систем живота, да се у раној младости удају и жене. То се може промијенити едукацијом и пружањем бољих услова за живот тим младим људима. Када им буде промијењена свијест и начин размишљања, они ће одустати од раног ступања у брак и просјачења - казао је Машић.

Сличан случај десио се у јулу 2013. године, када се Сарајлија договорио о продаји малољетне кћерке (16) за 1.500 КМ, а само срећом она није дошла у руке својих “нових власника” из Београда. Тинејџерка је мимо своје воље у пратњи својих “купаца” пјешице прешла у Србију и то преко жељезничког моста у Каракају код Зворника. Након преласка границе сви су одсјели у кафани у пограничној зони на подручју Малог Зворника. Једном од радника кафане дјевојчица и њена пратња постали су сумњиви, те је позвао полицију, након чега су “купци” убрзо били ухапшени.

 

Казне

Осумњичене Добојлије могле би да проведу више година из решетака.

Према Кривичном закону Републике Српске, казна за трговину дјецом ради сексуалног искоришћавања износи најмање пет година робије.

- Ко изврши обљубу над дјететом млађим од 15 година, биће кажњен затвором од двије до десет година - стоји у Кривичном закону РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана