Otac i sin osumnjičeni za pranje milion maraka

Nebojša Tomašević
Otac i sin osumnjičeni za pranje milion maraka

Tuzla - Vlasnik mjenjačnice iz Ugljevika Žarko Aleksić (52) osumnjičen je da je organizovao sedmočlanu kriminalnu grupu, u kojoj je bio i njegov sin Gordan Aleksić (32), a koja je oprala oko milion maraka, saznaje “Glas Srpske”.

Prema nezvaničnim informacijama, pomenutoj grupi pripadali su Miralem Gajdić, Mirsad Salihbašić, Šefik Čustić, Admir Ćosić i još jedna osoba. Svi su uhapšeni u srijedu popodne u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u saradnji sa Policijskom upravom Bijeljina. Tokom hapšenja zaplijenjeno je oko milion maraka u raznim valutama. Policija osumnjičene tereti da su od avgusta do oktobra bez zakonskih odobrenja kupovali i prodavali, odnosno mijenjali razne valute. To su činili uglavnom na području Federacije BiH.

- Najčešće su kupovali i prodavali evre, američke dolare, švajcarske franke, hrvatske kune, ali i konvertibilne marke. U tom periodu obavili su više transakcija, odnosno zamjena novca. Za te mjenjačke poslove uopšte nisu bili ni ovlašćeni. Osim toga, sumnja se da novac kojim su kupovali devize potiče od krivičnih djela i da su ga oni na taj način stavljali u legalne tokove i “prali” - kazao je izvor blizak istrazi ovog slučaja.

Prema njegovim riječima, postoje sumnje da je Žarko Aleksić nabavljao velike količine novca koje su kasnije mijenjali u druge valute.

- Ostali članovi grupe su uglavnom pronalazili kupce i prodavali devize. Mijenjali su mnogo novca, a u jednom slučaju zamijenjeno je oko 100.000 evra - kazao je ovaj izvor.

MUP Tuzlanskog kantona saopštio je da osumnjičene terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, pranje novca i nedozvoljeno bavljenje bankarskom djelatnošću. Osumnjičeni su nakon ispitivanja u policiji uz izvještaj predati u nadležnost Tužilaštvu TK.

Portparol tužilaštva Admir Arnautović kazao je da će nakon ispitivanja tužilac odlučiti za koga će biti zatražen pritvor i koje će mjere dalje biti preduzimane.

- Biće istraženo i porijeklo novca koji je pronađen, a koji je korišćen mimo legalnih tokova - naglasio je Arnautović.

Pretresi

Iz policije je saopšteno da je tokom hapšenja osumnjičenih na području Gradačca, Srebrenika, Brčko distrikta i Ugljevika pretreseno više kuća, automobila i pomoćnih objekata koje koriste osumnjičeni.

- Pronađene su veće količine američkih dolara, evra, kuna, kruna, kao i franaka. Osim novca, zaplijenjeni su pištolj i automatska puška - kazali su u policiji.

Nezvanično saznajemo da je u vozilu osumnjičenog Žarka Aleksića iz Ugljevika pronađeno oko 80.000 KM i određena količina dinara. Kod njega je nađeno i oružje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana