Osuđivani kriminalci izrešetali Krunića

Nebojša Tomašević
Osuđivani kriminalci izrešetali Krunića

Banjaluka - Goran Ilić (38) iz Banjaluke, vozač džipa “tojota” u kojem su ubijeni poznati privrednik Slaviša Krunić (48) iz Banjaluke i njegov pratilac Žarko Pavlović iz Pala, uspio je da, iako teško ranjen, iskoči iz vozila i pod kišom metaka usmrti napadača Željka Kovačevića, saznaje “Glas Srpske”.

Policija je zbog ubistva Krunića i Pavlovića u utorak  uhapsila poznate kriminalce Emilija Baldu i Gorana Milanovića, dok je raspisana potjernica za Benedijem Đukanovićem, zvanim Bendžo, koji je u bjekstvu. Njih terete za dvostruko ubistvo i pokušaj ubistva. Policija u Sanskom Mostu uhapsila je braću Nermina i Armina Ćuluma u okviru istrage ovog zločina. Zločin se desio u utorak oko 22.30 časova u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima kod Trna, a prema riječima izvora bliskog istrazi, ubice su organizovale sačekušu za Krunića koji je bio glavna meta napada. Kako naglašava, sve ukazuje da je ovaj zločin pažljivo i dugo planiran i pripreman. Ubistvo se desilo na pola puta između kuća ubijenog Slaviše Krunića i njegovog oca Dragana.

- Ubice su bile skrivene na jednoj krivini na makadamskom putu gdje auto mora da uspori. Kada je “tojota” u kojoj su se nalazili Krunić, Pavlović i Ilić naišla, po njima je osuta rafalna paljba iz automatskih pušaka. Najvjerovatnije su dva napadača sa obje strane ispucala po okvir u kome se nalazi 30 metaka. Koristili su pancirne metke - kazao je ovaj izvor.

Dodao je da je Krunić pogođen u glavu, a imao je i rane po cijelom tijelu, kao i Pavlović. Teško ranjeni Ilić je odvezen u bolnicu kao i Krunić koji nije davao znake života. Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, ne navodeći ime, juče su saopštili da je ranjeni pacijent stabilno.

Prema nezvaničnim informacijama, ubice su dugo vremena planirale zločin i vjeruje se da su pratili žrtve. Oni su, kako saznajemo, sačinili i plan bijega, o čemu svjedoči pokidani katanac na kapiji jednog privatnog imanja preko kojeg se stiže do šume i naselja Jablan. Nakon prijave zločina u Glamočanima je zavladalo opsadno stanje i policija je cijelu noć bila na licu mjesta, a juče ujutro stigla je i Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a Republike Srpske sa sedam džipova. Oni su od ranog jutra sa psima tragačima i specijalnom opremom češljali svaki pedalj terena, a pomoć im je pružao i helikopter, koji je u niskom letu nadlijetao i šumu i kuće.

Na lice mjesta stigao je i ministar Dragan Lukač koji se zadržao u Glamočanima više sati, a izjave nakon toga nije davao. Policijska akcija ubrzo je dala rezultate pa su nakon višečasovne potrage uhapšeni Baldo i Milanović te je utvrđeno da se sa zločinom može povezati i Đukanović koji je u bjekstvu. Saznajemo da je Baldo uhapšen u šumi nedaleko od imanja Krunića.

Mještani Glamočana u nevjerici su ispričali da su čuli pucnjavu, ali da nisu odmah shvatili da im je ubijen komšija, za koga imaju samo riječi hvale.

- Čuo sam duži rafal iz pravca imanja Krunića, gdje radim. Prvo sam pomislio da neko nešto slavi i puca. Međutim, začuli su se jauci pa sam pozvao putem telefona Simu Konjevića, čuvara na imanju, ali mi se nije javio odmah. Tek četvrti put se javio i kazao da ga ne zovem, da se desilo nešto strašno, ali da ni on ne zna. Kasnije sam saznao za zločin - kazao je mještanin Ranko Dobraš. Istakao je da su u vrijeme ubistva u kući Krunića, koja se nalazi oko 100 metara dalje od mjesta zločina, bili njegova supruga i troje maloljetne djece.

Na imanju u Glamočanima držao je krave, konje, a jedno vrijeme i koze. U posljednje vrijeme je češće boravio tu, jer mu renoviraju stan u Banjaluci. Iza njega su ostali supruga i četvoro djece, kao i otac i majka. Njihovo porodično imanje juče su posjetili brojni prijatelji i rodbina. Iz kuće Krunića juče se su, dok je trajao policijski uviđaj, čuli jauci i plač.

Istragu ovog zločina vodi Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske pod nadzorom Republičkog tužilaštva.

Debeli dosijei osumnjičenih

Svi osumnjičeni za zločin odranije su poznati policiji po teškim krivičnim djelima, a neki su i osuđivani. Ubijeni Željko Kovačević je hapšen u februaru 2011. godine u akciji “Strijelac” zbog krađa. Na osnovu dokaza iz te akcije osuđen je na pet godina i tri mjeseca zatvora, ali je ta presuda preinačena pa je dobio tri godine zatvora. Kaznu je odležao. Ranije je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora zbog organizovanog razbojništva, a u KPZ Foča je odležao devet i po godina. Emilio Baldo je takođe poznat po razbojništvima, a ranjen je u pokušaju bijega iz banjalučkog Okružnog suda 2. novembra 2006. godine, neposredno prije izricanja osuđujuće presude od devet godina zatvora za veći broj razbojništava. Goran Milanović je sumnjičen za krađe i druga krivična djela. Benedi Đukanović je poznat po krađama i razbojništvima i hapšen je u maju 2013. godine nakon što je u Prijedoru ukrao automobil kojim se odvezao u Ključ i opljačkao zlataru “Sarajka”. Policija je pozvala građane da, ako imaju informacije o njemu, to jave najbližoj policijskoj stanici.

Biografija

Slaviša Krunić bio je vlasnik kompanija “Sektor sekjuriti”, “Žitopeka”, “Žitoprodukt”, “Sektor ADS” i “Sektor ZOS” koje su zapošljavale oko 1.000 radnika.

Karijeru je počeo sa firmom za obezbjeđenje “Sektor sekjuriti”, koja je za nekoliko godina postala jedna od vodećih firmi u cijeloj BiH u poslovima obezbjeđenja osoba i objekata.

Lanac pekoteka “Žitopeka” pokrenuo je nakon što je kupio pogon nekadašnjeg banjalučkog pekarskog giganta “Žitoprodukt”.

Krunić je bio oženjen i imao je četvoro djece, a bio je poznat po humanitarnom radu i pomaganju porodicama koje su bile teškog imovinskog stanja.

Ljudi koji su ga poznavali, a naročito komšije iz naselja Glamočani, za njega imaju samo riječi hvale.

- On je nesebično pomagao svu djecu i supruge poginulih boraca. Pomagao je i školovao djecu svojih radnika, a “Žitopeka” je bila prava sigurna kuća za žene žrtve nasilja. Pomagao je javnu kuhinju, kao i izgradnju i obnovu mnogih crkava. U Jablanu i Glamočanima je organizovao mnoge događaje i zaposlio je sve komšije koje su htjele da rade. Kada je neko od njegovih radnika ili komšija bio bolestan, on je plaćao njihovo liječenje - kaže jedna od Krunićevih komšinica iz Glamočana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana