Оптужени за убиство у Источном Новом Сарајеву ускоро на слободи

Небојша Томашевић
Оптужени за убиство у Источном Новом Сарајеву ускоро на слободи

Бањалука - Александар Булатовић (32) из Источне Илиџе, оптужен за учешће у бруталном убиству Мирослава Лазаревића, ускоро би могао да се нађе на слободи јер је Уставни суд БиХ утврдио да су му одлуком о продужењу притвора повријеђена права.

Булатовић је због овог злочина у бањалучком Окружном суду био осуђен на 19 година затвора, заједно са саучесником Сашом Видовићем (36) из Бијељине, који је добио 20 година робије. Ту пресуду је 20. септембра прошле године укинуо Врховни суд Републике Српске и случај вратио на ново суђење. Након укидања пресуде обојици је продужен притвор. На рјешење о притвору Булатовић се жалио Уставном суду БиХ, који је прихватио жалбу.

- Разматрањем жалбе на притвор Уставни суд је утврдио да је Врховни суд РС изнио само претпоставку да би пуштање на слободу оптуженог представљало стварну опасност за нарушавање јавног реда. Редовни судови нису ниједним аргументом указали да постоји стварна пријетња нарушавању реда и мира - наводи се, између осталог, у одлуци Уставног суда БиХ од 10. јануара и додаје да је закључено да су повријеђена права оптуженог апеланта.

Булатовић и Видовић су оптужени да су Лазаревића усмртили 16. октобра 2016. године два часа иза поноћи, те да су злочин претходно припремили и организовали. Тог дана испалили су чак 24 хица из аутоматске пушке на Лазаревића док се возио у “голфу А7” у Београдској улици у Источном Новом Сарајеву. Лазаревић је погођен с више хитаца и преминуо је на мјесту. Оптужени су побјегли према Сарајеву, гдје су у близини стамбене зграде запалили украдени “BMW X5” којим су побјегли. У возилу су оставили аутоматску пушку с два оквира пуна муниције који су изгорјели. Усљед пламена и високе температуре активирало се 26 метака, а оштећен је стан Јасмина Ћ. и врата на гаражи стана Неџада К. Током бијега Видовић је са себе скинуо одјећу и бацио. Њега су сарајевски полицајци ухапсили у доњем вешу.

Дојава

Изрицању првостепене пресуде Александру Булатовићу и Саши Видовићу у фебруару у бањалучком Окружном суду претходила је права драма и јако обезбјеђење. Прије уласка оптужених у судницу, на телефонску централу суда упућена је анонимна дојава о бомби. То се десило само 15 минута прије заказане објаве пресуде и због тога је она одгођена, а судница, као и комплетна зграда суда, евакуисане су. Казне оптуженима су изречене након што је обављен контрадиверзиони преглед и утврђено да нема “паклене направе” у суду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана