Оптужени Хасанбашићупућен код психијатра, јер “чује гласове”

Небојша Томашевић
Оптужени Хасанбашићупућен код психијатра, јер “чује гласове”

Бањалука - Мустафа Хасанбашић звани Мућа (41) из Тешња, који је пуцао на полицијску патролу и отео такси возило у мјесту Главица код Добоја тврди да има психичких проблема и да “чује разне гласове”, због чега ће бити подвргнут неуропсихијатријском прегледу прије него што му почне суђење, одлучило је судско вијеће бањалучког Окружног суда.

 

Вјештачење здравственог стања оптуженог затражили су његови адвокати Горана Нешковић и Вељко Ђивша. Нешковић је појаснио да је с обзиром на стање оптуженог потребно утврдити да ли је у могућности да прати суђење и да ли је у вријеме кривичног дјела био урачуњив. Хасанбашић је суду казао да пије разне лијекове за смирење, да се не осјећа добро и да не може да спава.

Према оптужници, он је полицију напао 9. марта 2018, а у томе му је помогао саучесник и суграђанин Бењамин Ћостовић, звани Звијер, који је признао кривицу и осуђен на годину и по затвора. У оптужници је наведено да се све десило када је полицијска патрола уочила Хасанбашића и Ћостовића како конзумирају и препакују наркотике стојећи поред “голфа 5” у мјесту Главица код Добоја. Дрога је, наведено је, била Хасанбашићево власништво. У патроли која их је покушала да контролише били су полицајци Нермин С. и Алмир З.

- Хасанбашић, за којим је била расписана потјерница због избјегавања затворске казне, почео је да бјежи. Одбацио је торбу из које је извадио пиштољ, а у њој је оставио неколико пакетића спида. Полицајци су му наредили да стане, а он се окренуо и испалио хитац према њима - пише у оптужници.

Док је Хасанбашић бјежао, додато је у оптужници, Ћостовић је пришао полицајцима и ударио Нермина С, усљед чега је Нермин из пиштоља нехотице испалио хитац. Након тога, Ћостовић га је напао и покушао да му отме оружје, али су полицајци успјели да га савладају. Хасанбашић је побјегао и успио да дође до познанице у Добоју, која је позвала такси за њега. Након доласка возила Хасанбашић је таксисти Здравку Г. рекао да га вози у мјесто Приједел. Током вожње наишли су на полицијски пункт и Хасанбашић је пиштољем запријетио таксисти да га обиђе и не стаје. Када је видио да возилу прилази полицајац, он је таксисту истјерао и сјео за волан те побјегао. Полицајац Станко Ђ. је запуцао на возило, али је Хасанбашић отишао. У Рајчеву на подручју Зеничко-добојског кантона изашао је из возила и кренуо пјешице, а откривен је у мјесту Палучак код Јабланице, гдје је ухапшен.

Досије

Мустафа Хасанбашић познат је по чињењу кривичних дјела и има подебљи досије у полицији. Њега је Врховни суд ФБиХ 2007. године правоснажно осудио на седам година робије, јер је 1997. у Цириху убио Италијана Ђузепеа Сиду. Он је након овог злочина починио још и крађу, те побјегао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана