Optužena Banjalučanka: Psi izgrizli komšije, jedan umro

nezavisne.com
Optužena Banjalučanka: Psi izgrizli komšije, jedan umro

Banjaluka – Protiv Banjalučanke Slobodanke Bojanić potvrđena je optužnica koja je tereti da je držala dva opasna psa koji su napali njene komšije, od kojih je jedan i umro.

"R.M. je usljed velikog fizičkog naprezanja tokom borbe sa životinjama i usljed ekstremnog psihofizičkog stresnog događaja došlo do naglog zatajivanja rada hronično oboljelog srca, usljed čega je nastupila smrt", navodi se u optužnici koju je potvrdio Osnovni sud u Banjaluci nakon što ju je podiglo Okružno javno tužilaštvo.

Optužnica tereti Bojanićevu da je 5. avgusta prošle godine u dvorištu porodične kuće u Ulici Žarka Zgonjanina mimo zakonskih okvira držala u boksu dva opasna psa rase Srednjeazijski ovčar – "Azijat" starosti oko četiri godine, koji nisu bili vakcinisani protiv bjesnila. Dalje se navodi da nije obezbjedila uslove i mjere potrebne za bezbjedno držanje opasnih pasa, svjesna da njihovim držanjem suprotno postojećim odredbama psi mogu da napadnu ljude i druge pse.

"Ona je otvorila vrata boksa u kom su se nalazili psi i pustila ih da izađu, bez nadzora i zaštitne korpe na njušci. Psi su preskočili dvorišnu ogradu, visine oko 1,2 metra, a koja je bila preniska za bezbjedno držanje ove pasmine, nakon čega su izašli na ulicu pored kuće gdje su bez povoda napali M.Z, koja je nastanjena u blizini kuće vlasnika pasa", stoji u optužnici.

Psi su je, kako se dodaje, prišli sa prednje strane, gdje ju je jedan pas ugrizao za lijevu lopaticu, a drugi je počeo da grize za isto mjesto, nanijevši joj tom prilikom lake tjelesne povrede.  Pošto je zvala u pomoć, kako se navodi u optužnici, dolazi njen muž M.M. da je odbrani.

"Psi su napali njega. Jedan ga je ugrizao za desnu šaku i podlakticu, a potom i za nadlakticu lijeve ruke, gdje mu je životinja iskidala mišić i tako mu nanijeli tešku i laku tjelesnu povredu, Nakon toga psi su se uputili prema kući komšija S.B, gdje su na ulici napali R.M. i njenog sina S.M. Počeli su da grizu R.M. za lijevu natkoljenice i lijevog kuka, nanijevši joj lake tjelesne povrede, a njenog sina su počeli da grizu za lijevu natkoljenici i zadnju ložu te noge, nanijevši mu lake tjelesne povrede", navodi se u optužnici i dodaje da su usljed šoka počeli da zovu pomoć.

"Kada je iz kuće izašao njen muž R.M. sa namjerom da odbrani suprugu i sina od napada pasa, oba su ga psa napala i grizla u predjelu vrata, lijevog ramena, desne podlaktice, grudnog koša i desnog stopala, te na taj način načinili višestruke tjelesne povrede", dodaje se u optužnici i zaključuje da je R.M. usljed velikog fizičkog naprezanja tokom borbe sa životinjama i usljed ekstremnog psihofizičkog stresnog događaja došlo do naglog zatajivanja rada hronično oboljelog srca, usljed čega je kod njega nastupila smrt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana