Окружни суд преиспитује притвор специјалаца

Н. Т.
Окружни суд преиспитује притвор специјалаца

Бањалука - Бањалучки Окружни суд опет ће морати да одлучује да ли ће тројица бивших припадника Специјалне јединице полиције МУП-а РС и њихов саучесник, који су осуђени на укупно 40 година затвора због пљачке 616.548 КМ, остати у притвору.

Након што је Уставни суд БиХ одлучио да укине рјешење којим су они притворени, Врховни суд РС, чије је рјешење стављено ван снаге, одлучио је да овај предмет врати Окружном суду.

У овом случају осуђени су бивши специјалци Владан Малић (36), Горан Параш (31) и Александар Поповић (33) на по десет и по година, док је њихов саучесник Олег Банда (34) добио осам и по година робије.

- Разматрањем жалби бранилаца и одлуке Уставног суда БиХ укинуто је рјешење Окружног суда о продужењу притвора оптуженима од 28. марта ове године. Случај је враћен на поновно одлучивање - казали су у Врховном суду.

У њиховом рјешењу се наводи да је првостепени суд пропустио да утврди постојање ванредних околности које оправдавају закључак да би пуштање на слободу оптужених довело до нарушавања реда и мира. То је наведено и у одлуци Уставног суда којом је утврђена повреда права оптужених.

- Крајњи рок да се одлучи о притвору је понедјељак, а немам коментар на нову одлуку Врховног суда. Сматрам да оптужене треба пустити на слободу - казала је бранилац двојице специјалаца и Банде Јасминка Јовишевић.

Поменута четворка осуђена је јер су 22. септембра 2015. године на аутопуту Бањалука - Градишка “аудијем А6” пресрели колону возила агенције “Сектор секјурити” и пуцајући из пушака од њих отели новац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана