Ojadili preduzeće za 780.000 KM

N. B.
Ojadili preduzeće za 780.000 KM

Banjaluka - Siniša Topić (44), Nataša Maksimović (44) iz Banjaluke te Prijedorčani Željko Romanić (57) i Danijela Matijaš (49) osumnjičeni su da su zloupotrebama u firmi “Iberika nekretnine” oštetili ovo preduzeće za 780.000 KM, saznaje “Glas Srpske”.

Njih terete da su u različitim periodima od 2012. do 2015. godine zloupotrijebili svoje položaje odgovornih lica i punomoćnika u pomenutoj firmi. Terete ih da nisu evidentirali prodaje stanova, poslovnih prostora i garaža u poslovnim knjigama i da su novac od prodaje prisvajali.

U policiji su rekli, navodeći inicijale, da Topića i Maksimovićevu terete da su ojadili preduzeće za 700.000 KM.

- Oni su osumnjičeni da su prodali više stanova i prostora, a novac su uzimali na ruke ili im je uplaćivan na lične bankovne račune, umjesto na račun preduzeća. Prodaju nisu evidentirali u knjigama firme i na taj način su izbjegli plaćanje 70.000 KM PDV-a. Tako su oštetili i budžet RS - naveli su u Policijskoj upravi Banjaluka.

Matijaševu i Romanića sumnjiče da su prodali stanove za 80.000 KM u zgradi u Banjaluci, a da novac nisu prebacili na račun preduzeća niti ga prikazali u poslovnim knjigama. Terete ih da su za istu sumu oštetili “Iberika nekretnine”, a nisu platili ni 8.000 KM poreza. Romanić, koji je vlasnik hotela “Peti neplan” u Prijedoru, negira da je zloupotrijebio položaj i da je ukrao bilo kakav novac.

- Sporna su bila dva stana u Lazarevu. Mi smo svoj dio posla odradili i uredno evidentirali prodaju u poslovnim knjigama preduzeća, međutim, došlo je do problema prilikom izgradnje prilaza zgradi, jer vlasnik zemljišta nije htio da popusti. On ne da zemlju i zbog toga je tužio grad. Problem je tehničke prirode. Ništa nije do nas, a sve su svalili na nas - kazao je Romanić i dodao da trenutno nema nikakve veze sa “Iberika nekretninama”.

Nismo uspjeli da kontaktiramo sa Topićem, Maksimovićevom i Matijaševom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana