Odbrana traži oslobađajuću presudu za pljačku 617.000 KM

Nebojša Tomašević
Odbrana traži oslobađajuću presudu za pljačku 617.000 KM

Banjaluka - Bivše specijalce MUP-a RS i njihovog saradnika suvlasnika auto-kuće "Kvatro" iz Banjaluke, koji su osuđeni na 42 godine robije zbog pljačke 616.548 KM na autoputu Banjaluka - Gradiška, treba osloboditi ili odbiti optužbu protiv njih.

Ovo su juče u Vrhovnom sudu Republike Srpske zatražili njihovi advokati koji smatraju da je u ovom slučaju načinjeno puno propusta, da su nezakonito prikupljani dokazi, a pod znakom pitanja je i nadležnost prvostepenog suda.

Republički tužilac Živana Bajić zatražila je da se prvostepena presuda bude potvrđena, a nije odgovarala na žalbu branilaca na ovu presudu.

U ovom slučaju u banjalučkom Okružnom sudu na po 11 godina zatvora osuđeni su bivši pripadnici specijalne policije MUP-a Vladan Malić i Goran Paraš iz Banjaluke, te Aleksandar Popović iz Kotor Varoša.

Suvlasnik auto-kuće "Kvatro" Oleg Banda iz Banjaluke dobio je devet godina zatvora. Svima je u kazne uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru u kojem su od januara 2016. godine.

Branilac Malića, Paraša i Bande advokat Jasminka Jovišević istakla je da je prvostepena presuda zasnovana na pogrešno utvrđenim činjenicama i povredama krivičnog postupka.

- Ni danas ne znamo čiji je opljačkani novac, a to se ne vidi ni iz prvostepene presude. Kao oštećeni je navedeno "Kroacija osiguranje", iako ga nema u činjeničnom opisu optužnice. Takođe tragovi DNK su prikupljani nezakonito - rekla je Joviševićeva.

Dodala je da se prvostepena presuda zasniva na nezakonitim iskazima svjedoka Željka Inđića, Gorana Janjuza i Danijela Kuzmića, koji su u vrijeme davanja iskaza bili osumnjičeni. Joviševićeva je naglasila da ako Vrhovni sud ipak smatra da su njeni klijenti krivi treba da uzme u obzir sve činjenice i izrekne blaže kazne.

Branilac Popovića, Aleksandra Metlić istakla je da protiv njega nije bilo nijednog materijalnog dokaza, te zatražila da on bude oslobođen.

- Popovića samo terete iskazi svjedoka koji su bili osumnjičeni i nisu upozoreni da moraju da govore istinu. Ako smatrate da je on učestvovao u djelu, kazna bi trebalo da bude blaža i pravična. Prema mišljenju odbrane, njegova kazna je odmazda - dodala je Metlićeva.

Vrhovni sud RS će odluku po žalbi odbrane optuženih i pravosnažnu presudu donijeti u roku od mjesec.

Prema presudi osuđena četvorka je 22. septembra 2015. godine "audijem A6" presrela i napala kolonu vozila "Sektor sekjuritija" na autoputu Banjaluka - Gradiška u blizini Cerovljana. Paljbom iz automatskih pušaka i prijetnjama od radnika su oteli tri kofera sa 616.548 maraka Unikredit banke Banjaluka, koje su oni prevozili u Hrvatsku za Zagreb. U pucnjavi je od rikošeta ranjen radnik "Sektor sekjuritija" Đurađ Bajić.

U ovom procesu ranije je radnik agencije "Sektor sekjuriti" Danijel Kuzmić iz Kotor Varoša osuđen na tri godine, a bivši specijalci Goran Janjuz iz Kozarske Dubice i Željko Inđić iz Bratunca na po šest mjeseci zatvora. Oni su sa tužilaštvom zaključili sporazum o priznanju krivice i svjedočili protiv preostale četvorice optuženih.

Pritvor

Advokati četvorice osuđenih za pljačku na autoputu Banjaluka - Gradiška zatražili od Vrhovnog suda da im ukine pritvor.

- Ta mjera se pretvorila u kaznu koju oni izdržavaju od januara 2016. godine. Više nema nikakvih razloga da ostanu u pritvoru - kazala advokat Jasminka Jovišević, koja zastupa specijalce Vladana Malića i Gorana Paraša i njihovog saučesnika Olega Bandu.

Ukidanje pritvora zatražila je i branilac specijalca Aleksandra Popovića, advokat Aleksandra Metlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana