Одбрана тражи ослобађајућу пресуду за пљачку 617.000 КМ

Небојша Томашевић
Одбрана тражи ослобађајућу пресуду за пљачку 617.000 КМ

Бањалука - Бивше специјалце МУП-а РС и њиховог сарадника сувласника ауто-куће "Кватро" из Бањалуке, који су осуђени на 42 године робије због пљачке 616.548 КМ на аутопуту Бањалука - Градишка, треба ослободити или одбити оптужбу против њих.

Ово су јуче у Врховном суду Републике Српске затражили њихови адвокати који сматрају да је у овом случају начињено пуно пропуста, да су незаконито прикупљани докази, а под знаком питања је и надлежност првостепеног суда.

Републички тужилац Живана Бајић затражила је да се првостепена пресуда буде потврђена, а није одговарала на жалбу бранилаца на ову пресуду.

У овом случају у бањалучком Окружном суду на по 11 година затвора осуђени су бивши припадници специјалне полиције МУП-а Владан Малић и Горан Параш из Бањалуке, те Александар Поповић из Котор Вароша.

Сувласник ауто-куће "Кватро" Олег Банда из Бањалуке добио је девет година затвора. Свима је у казне урачунато вријеме које су провели у притвору у којем су од јануара 2016. године.

Бранилац Малића, Параша и Банде адвокат Јасминка Јовишевић истакла је да је првостепена пресуда заснована на погрешно утврђеним чињеницама и повредама кривичног поступка.

- Ни данас не знамо чији је опљачкани новац, а то се не види ни из првостепене пресуде. Као оштећени је наведено "Кроација осигурање", иако га нема у чињеничном опису оптужнице. Такође трагови ДНК су прикупљани незаконито - рекла је Јовишевићева.

Додала је да се првостепена пресуда заснива на незаконитим исказима свједока Жељка Инђића, Горана Јањуза и Данијела Кузмића, који су у вријеме давања исказа били осумњичени. Јовишевићева је нагласила да ако Врховни суд ипак сматра да су њени клијенти криви треба да узме у обзир све чињенице и изрекне блаже казне.

Бранилац Поповића, Александра Метлић истакла је да против њега није било ниједног материјалног доказа, те затражила да он буде ослобођен.

- Поповића само терете искази свједока који су били осумњичени и нису упозорени да морају да говоре истину. Ако сматрате да је он учествовао у дјелу, казна би требало да буде блажа и правична. Према мишљењу одбране, његова казна је одмазда - додала је Метлићева.

Врховни суд РС ће одлуку по жалби одбране оптужених и правоснажну пресуду донијети у року од мјесец.

Према пресуди осуђена четворка је 22. септембра 2015. године "аудијем А6" пресрела и напала колону возила "Сектор секјуритија" на аутопуту Бањалука - Градишка у близини Церовљана. Паљбом из аутоматских пушака и пријетњама од радника су отели три кофера са 616.548 марака Уникредит банке Бањалука, које су они превозили у Хрватску за Загреб. У пуцњави је од рикошета рањен радник "Сектор секјуритија" Ђурађ Бајић.

У овом процесу раније је радник агенције "Сектор секјурити" Данијел Кузмић из Котор Вароша осуђен на три године, а бивши специјалци Горан Јањуз из Козарске Дубице и Жељко Инђић из Братунца на по шест мјесеци затвора. Они су са тужилаштвом закључили споразум о признању кривице и свједочили против преостале четворице оптужених.

Притвор

Адвокати четворице осуђених за пљачку на аутопуту Бањалука - Градишка затражили од Врховног суда да им укине притвор.

- Та мјера се претворила у казну коју они издржавају од јануара 2016. године. Више нема никаквих разлога да остану у притвору - казала адвокат Јасминка Јовишевић, која заступа специјалце Владана Малића и Горана Параша и њиховог саучесника Олега Банду.

Укидање притвора затражила је и бранилац специјалца Александра Поповића, адвокат Александра Метлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана