Нови детаљи у истрази о убиству Давида Драгичевића: Полицајци оптужени за нестанак доказа

Небојша Томашевић
Нови детаљи у истрази о убиству Давида Драгичевића: Полицајци оптужени за нестанак доказа

Бањалука - Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске Зоран Бошњак и Микица Марјанац оптужени су за спречавање доказивања у предмету “Драгичевић”, сазнаје “Глас Српске”.

Из бањалучког Окружног тужилаштва само је штуро саопштено да је подигнута оптужница против два службеника МУП-а РС.

- Теретимо их за кривично дјело спречавање доказивања. Оптужница је прослијеђена судији за претходно саслушање Основног суда Бањалука - саопштило је Тужилаштво без навођења идентитета оптужених и других детаља.

Према незваничним информацијама оптужени су криминалистички техничари који су посљедњи били у контакту са Давидовим доњим вешом, а којем се изгубио траг након обдукције тијела у Заводу за судску медицину РС. Они се, како је наведено у оптужници, сматрају одговорним за нестанак Давидових гаћа из доказног материјала.

У Полицијској управи Бањалука казали су да ће након што добију одлуку Тужилаштва бити донесена одлука о суспензији оптужених полицијских службеника.

Прије неколико дана отац убијеног Давида Давор Драгичевић изјавио је да очекује хапшење двије особе. Раније је из међународног адвокатског тима, који заступа породицу убијеног младића, потврђено да ће наредне седмице бити подигнута оптужница против два припадника МУП-а РС због пропуста у истрази.

Након подизања оптужнице Давор је казао да су се његове сумње да се ради о организованом убиству његовог сина показале оправдане.

Давид Драгичевић нестао је 18. марта у центру Бањалуке, а његово тијело нађено је шест дана касније у ушћу Црквене у Врбас. Из полиције је тада саопштено да се највјероватније ради о задесној смрти, односно да је сам упао у ријеку. Породица и пријатељи убијеног младића то нису прихватили и од тада сваки дан трају протести у центру Бањалуке под слоганом “Правда за Давида”. Послије три мјесеца истраге Тужилаштво је случај окарактерисало као убиство. У полицији кажу да је Давид гурнут или упао у ријеку 18. марта, док отац младића тврди да је његов син био отет то вече и шест дана држан у заробљеништву. Каже да су га тукли, мучили, силовали и затим убили и његово тијело положили у ријеку.

Додик

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је у петак да жели да се дође до истине у случају Давида Драгичевића.

- Његово страдање нас је све дирнуло. Од почетка желимо да буде расвијетљен тај случај и да се дође до истине, али овдје се ради о политизацији. Епилог може само да продукује тужилаштво и то је мјесто гдје треба да тражимо одговоре - рекао је Додик.

Давор, отац убијеног младића, пратио је Додиков говор, а у рукама је држао папир са питањем “ко је убио Давида”. Додик му је послије пришао и са њим размијенио неколико реченица.

В. К.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана