Нови детаљи о полицијској акцији Таргет: Бањалучанин под страгом због шверца оружја из БиХ

Небојша Томашевић
Нови детаљи о полицијској акцији Таргет: Бањалучанин под страгом због шверца оружја из БиХ

Бањалука - Вања Зечевић из Бањалуке осумњичен је за учествовање у продаји оружја и војне опреме, те електронског новца, дигиталне валуте биткоин путем интернета.

Истрагу против њега води Федерална управа полиције у оквиру акције "Таргет" током које је у марту ухапшено шест особа због шверца оружја из БиХ у Аустрију и земље региона.

Зечевић је приведен прије десет дана уз асистенцију МУП-а Републике Српске. Тада је претресен и његов стан у Бањалуци, али из полиције нису наводили детаље.

ФУП је "Гласу Српске" открио да је он истраживан с циљем идентификовања лица која су посредством интернета и "дар веба" вршила неовлашћен промет оружја и војне опреме.

- Инспектори ФУП-а су 11. септембра 2017. године поступајући по наредби Суда БиХ, уз асистенцију припадника МУП-а РС, на подручју Бањалуке претресли просторије које користи Зечевић. Он се доводи у везу са кривичним дјелима организовани криминал и неовлашћен промет оружја и војне опреме, те производа двојне намјене - наводи се у одговору ФУП-а.

Нису навели да ли је нешто пронађено током претреса стана и шта су предузели против Зечевића.

У акцији "Таргет" у марту ове године на подручју Сарајева и Тузле ухапшени су Сенад Дедић, Алмир Орлић, Денис Салкић, Армин Фазлић, Амел Дедић и Ален Девић.

Групу терете да је у претходном периоду кријумчарила оружје и експлозив из БиХ у земље региона и Аустрију.

- Током истраге прикупљени су докази да више особа учествује у набавци оружја, муниције и експлозива из рата на подручју БиХ. Постоје сазнања да учествују у кријумчарењу оружја у друге земље гдје се користи током кривичних дјела - навели су раније из Тужилаштва БиХ које руководи овом истрагом.

Запљена

Током претреса објеката у акцији "Таргет" у марту заплијењена је већа количина наоружања и војне опреме, као и одређена количина дигиталне валуте биткоин. Пронађена је и одређена количина новца, рачунарске опреме, СИМ картице, мобилни телефони и муниција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана