Nepokretnu staricu dim ugušio na spavanju

Nebojša Tomašević
Nepokretnu staricu dim ugušio na spavanju

Grude - Starica Draga Kapural (84) ugušila se u požaru koji je izbio u njenoj kući u naselju Gorica u Grudama, a vatrena stihija oštetila je unutrašnjost kuće.

Požar je izbio u subotu uveče, a vatru su ugasili pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Gorica” iz Gruda - DVD “Gorica”. Prema nezvaničnim informacijama, požar je izazvao spoj na električnoj lampi u staričinoj kući.

- Sve ukazuje na to da je lampa eksplodirala ili izazvala varničenje te je zapalila kauč, od kojeg se vatra proširila na cijeli dnevni boravak, u kojem je bila starica. Taj dio kuće je izgorio, dok smo ostalo uspjeli da spasimo. Ipak, tačan uzrok požara utvrdiće istraga. Ona je vjerovatno zaspala i ostavila upaljenu lampu - rekli su u DVD “Gorica”.

Predsjednik ovog društva Darko Paradžik kazao je da se nekoliko vatrogasaca s vatrom borilo oko sat i po.

Istakao je da je vatra izbila samo 20 minuta nakon što su od starice, koja živi sama, otišli rođaci koji su je posjetili.

- Iz staričine kuće primijećen je dim oko 22 časa. Pozvao sam njene rođake da vidim da nisu šta ložili, ali su rekli da nisu. Odmah sam pozvao kolege i otišao do kuće. Kada smo otvorili prozore, izbili su plamen i gust dim - kazao je Paradžik, koji je komšija nastradale starice.

Dodao je da je požar već bio zahvatio unutrašnjost kuće i prijetio da se proširi na kuću pored ove.

- Prvo smo počeli gasiti protivpožarnim aparatima, a ubrzo su stigle kolege vozilom, kamionom cisternom i uspjeli smo da ugasimo vatru. Po gašenju požara starica je pronađena mrtva u sobi u kojoj je inače spavala. Bila je u poluležećem položaju i nju je dim ugušio. Pošto je riječ o starijoj ženi koja je bila bolesna i slabo pokretna, nije se mogla sama spasiti - rekao je Paradžik.

Prema njegovim riječima, u gašenju požara učestvovali su vozilo i nekoliko vatrogasaca, kao i mještani i komšije stradale žene.

- U gašenju smo koristili vodu iz cisterne s kamiona i još smo priključili dva crijeva na hidrante u ulici. Uspjeli smo da spriječimo da kuća izgori cijela i da zahvati ostale kuće u blizini - kazao je Darko Paradžik.

Uviđaj su obavili službenici Policijske uprave Grude.

Bolest

Darko Paradžik je ispričao da je stradala Draga Kapural živjela sama, da je bila jako bolesna i na samrti.

- Zadnjih dana ništa nije mogla da jede, a i slabo se kretala. Rođaci i komšije su je obilazili i baš prije požara na neko vrijeme kod nje je bila puna kuća ljudi i sve je bilo u redu - kazao je Paradžik. Prema njegovim riječima, starica nema djece, a u blizini joj živi starija sestra, dok joj brat živi u Splitu. Ona se, kaže on, davno rastala od supruga i od tada živi sama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana