Непокретну старицу дим угушио на спавању

Небојша Томашевић
Непокретну старицу дим угушио на спавању

Груде - Старица Драга Капурал (84) угушила се у пожару који је избио у њеној кући у насељу Горица у Грудама, а ватрена стихија оштетила је унутрашњост куће.

Пожар је избио у суботу увече, а ватру су угасили припадници Добровољног ватрогасног друштва “Горица” из Груда - ДВД “Горица”. Према незваничним информацијама, пожар је изазвао спој на електричној лампи у старичиној кући.

- Све указује на то да је лампа експлодирала или изазвала варничење те је запалила кауч, од којег се ватра проширила на цијели дневни боравак, у којем је била старица. Тај дио куће је изгорио, док смо остало успјели да спасимо. Ипак, тачан узрок пожара утврдиће истрага. Она је вјероватно заспала и оставила упаљену лампу - рекли су у ДВД “Горица”.

Предсједник овог друштва Дарко Параџик казао је да се неколико ватрогасаца с ватром борило око сат и по.

Истакао је да је ватра избила само 20 минута након што су од старице, која живи сама, отишли рођаци који су је посјетили.

- Из старичине куће примијећен је дим око 22 часа. Позвао сам њене рођаке да видим да нису шта ложили, али су рекли да нису. Одмах сам позвао колеге и отишао до куће. Када смо отворили прозоре, избили су пламен и густ дим - казао је Параџик, који је комшија настрадале старице.

Додао је да је пожар већ био захватио унутрашњост куће и пријетио да се прошири на кућу поред ове.

- Прво смо почели гасити противпожарним апаратима, а убрзо су стигле колеге возилом, камионом цистерном и успјели смо да угасимо ватру. По гашењу пожара старица је пронађена мртва у соби у којој је иначе спавала. Била је у полулежећем положају и њу је дим угушио. Пошто је ријеч о старијој жени која је била болесна и слабо покретна, није се могла сама спасити - рекао је Параџик.

Према његовим ријечима, у гашењу пожара учествовали су возило и неколико ватрогасаца, као и мјештани и комшије страдале жене.

- У гашењу смо користили воду из цистерне с камиона и још смо прикључили два цријева на хидранте у улици. Успјели смо да спријечимо да кућа изгори цијела и да захвати остале куће у близини - казао је Дарко Параџик.

Увиђај су обавили службеници Полицијске управе Груде.

Болест

Дарко Параџик је испричао да је страдала Драга Капурал живјела сама, да је била јако болесна и на самрти.

- Задњих дана ништа није могла да једе, а и слабо се кретала. Рођаци и комшије су је обилазили и баш прије пожара на неко вријеме код ње је била пуна кућа људи и све је било у реду - казао је Параџик. Према његовим ријечима, старица нема дјеце, а у близини јој живи старија сестра, док јој брат живи у Сплиту. Она се, каже он, давно растала од супруга и од тада живи сама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана