Nemanji Iliću za ubistvo i ranjavanje braće 16 i po godina robije

Nebojša Tomašević foto: moja hercegovina
Nemanji Iliću za ubistvo i ranjavanje braće 16 i po godina robije

Trebinje - Nemanja Ilić (34) iz Bileće osuđen je juče u trebinjskom Okružnom sudu na 16 i po godina robije zbog ubistva sugrađanina Marka Bajovića (31) i teškog ranjavanja njegovog brata Miloša.

Ilić je osuđen za teško ubistvo s umišljajem i pokušaj ubistva, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 14. jula 2015. godine.

Sud mu je ovu mjeru produžio do pravosnažnosti presude, a po tom rješenju pritvor može trajati najduže devet mjeseci.

U presudi je navedeno da je Ilić zločin počinio 14. jula 2015. godine u blizini kafane „Okretaljka“ u Bileći.

Ilić i braća Bajović su prije ubistva bili u kafani gdje su jedni drugima odbijali uzeti počašćeno piće i svađali se, ali ništa nije slutilo da će se desiti zločin.

Oni su se opet nakon fajronta susreli vozilima na nizbrdici ispod kafića. Tu je Marko izašao iz automobila i prišao Ilićevom „pasatu“, a ovaj iz auta zapucao pištoljem „glok 17“ i pogodio ga u srce usmrtivši ga na mjestu. Tada je iz automobila izašao Markov brat Miloš da vidi šta se desilo. Ilić je tada prema njemu ispalio još šest hitaca i teško ga ranio. Miloš se od zadobijenih povreda oporavljao više mjeseci.

Obrazlažući presudu predsjednik sudskog vijeća Duško Popić je rekao da je sud, nakon analize dokaza, utvrdio da je optužnica Okružnog tužilaštva u Trebinju u cijelosti osnovana.

- Dokazi pokazuju da u momentu kada je počinio krivično djelo nije bio ugrožen fizički integritet, niti život optuženog. Utvrđeno je da optuženi nije bio neuračunljiv te da je bio u stanju srednjeg pijanstva koje nebitno smanjuje sposobnost da shvati krivično djelo - istakao je Popić.

Naveo je da je izrečena kazna srazmjerna težini djela te da je presuda nepravosnažna i obje strane u postupku imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu RS.

Sud je odbacio navode odbrane iznesene u završnoj riječi da su iskazi svjedoka bili kontradiktorni i da je Ilić reagovao na zadatu situaciju. Odbačen je i iskaz optuženog Ilića, koji je u istrazi rekao da je prethodno bio napadnut.

- Postupci oštećenih nisu bili napad koji bi Iliću dali pravo na nužnu odbranu na ovaj način - stoji u obrazloženju presude.

Glavni branilac Nemanje Ilića, trebinjski advokat Mira Vučinić nije željela da komentariše presudu.

Suđenje Iliću počelo je krajem 2015. godine, a sudski postupak je ponavljan, uz obrazloženje da je tadašnji član sudskog vijeća dobio premještaj u drugi sud. U ponovljenom postupku Ilić je imao dva advokata, a advokata je angažovala i porodica Bajović.

Ubijen pred ženidbu

Izricanju presude Nemanji Iliću prisustvovali su i majka Ruža i brat ubijenog Marka Bajovića.

- Nismo zadovoljni presudom. To je smiješno - kazao je kratko Miloš Bajović.

Advokat porodice Bajović Branko Karadeglić nije komentarisao presudu Nemanji Iliću, uz objašnjenje da je na suđenju. Ranije je na početku ovog postupka Ruža izjavila da joj je Ilić unesrećio porodicu.

- Sve si mi srušio za jedan minut! Ubio si mi sina pred ženidbu, pred sve što ga je čekalo u životu, a drugi mi jedva ostao živ! Zašto, kad ih gotovo ni poznavao nisi? - kazala je Ruža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana