Немањи Илићу за убиство и рањавање браће 16 и по година робије

Небојша Томашевић фото: моја херцеговина
Немањи Илићу за убиство и рањавање браће 16 и по година робије

Требиње - Немања Илић (34) из Билеће осуђен је јуче у требињском Окружном суду на 16 и по година робије због убиства суграђанина Марка Бајовића (31) и тешког рањавања његовог брата Милоша.

Илић је осуђен за тешко убиство с умишљајем и покушај убиства, а у казну му је урачунато вријеме проведено у притвору од 14. јула 2015. године.

Суд му је ову мјеру продужио до правоснажности пресуде, а по том рјешењу притвор може трајати најдуже девет мјесеци.

У пресуди је наведено да је Илић злочин починио 14. јула 2015. године у близини кафане „Окретаљка“ у Билећи.

Илић и браћа Бајовић су прије убиства били у кафани гдје су једни другима одбијали узети почашћено пиће и свађали се, али ништа није слутило да ће се десити злочин.

Они су се опет након фајронта сусрели возилима на низбрдици испод кафића. Ту је Марко изашао из аутомобила и пришао Илићевом „пасату“, а овај из аута запуцао пиштољем „глок 17“ и погодио га у срце усмртивши га на мјесту. Тада је из аутомобила изашао Марков брат Милош да види шта се десило. Илић је тада према њему испалио још шест хитаца и тешко га ранио. Милош се од задобијених повреда опорављао више мјесеци.

Образлажући пресуду предсједник судског вијећа Душко Попић је рекао да је суд, након анализе доказа, утврдио да је оптужница Окружног тужилаштва у Требињу у цијелости основана.

- Докази показују да у моменту када је починио кривично дјело није био угрожен физички интегритет, нити живот оптуженог. Утврђено је да оптужени није био неурачунљив те да је био у стању средњег пијанства које небитно смањује способност да схвати кривично дјело - истакао је Попић.

Навео је да је изречена казна сразмјерна тежини дјела те да је пресуда неправоснажна и обје стране у поступку имају право жалбе Врховном суду РС.

Суд је одбацио наводе одбране изнесене у завршној ријечи да су искази свједока били контрадикторни и да је Илић реаговао на задату ситуацију. Одбачен је и исказ оптуженог Илића, који је у истрази рекао да је претходно био нападнут.

- Поступци оштећених нису били напад који би Илићу дали право на нужну одбрану на овај начин - стоји у образложењу пресуде.

Главни бранилац Немање Илића, требињски адвокат Мира Вучинић није жељела да коментарише пресуду.

Суђење Илићу почело је крајем 2015. године, а судски поступак је понављан, уз образложење да је тадашњи члан судског вијећа добио премјештај у други суд. У поновљеном поступку Илић је имао два адвоката, а адвоката је ангажовала и породица Бајовић.

Убијен пред женидбу

Изрицању пресуде Немањи Илићу присуствовали су и мајка Ружа и брат убијеног Марка Бајовића.

- Нисмо задовољни пресудом. То је смијешно - казао је кратко Милош Бајовић.

Адвокат породице Бајовић Бранко Карадеглић није коментарисао пресуду Немањи Илићу, уз објашњење да је на суђењу. Раније је на почетку овог поступка Ружа изјавила да јој је Илић унесрећио породицу.

- Све си ми срушио за један минут! Убио си ми сина пред женидбу, пред све што га је чекало у животу, а други ми једва остао жив! Зашто, кад их готово ни познавао ниси? - казала је Ружа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана