Nastavak policijske akcije Zadruga: Saslušano još 15 osoba zbog pranja novca

Nastavak policijske akcije Zadruga: Saslušano još 15 osoba zbog pranja novca 09.02.2018 06:56 | Srna

Sarajevo - U nastavku policijske akcije "Zadruga" na području Kantona Sarajevo privedeno je 15 lica, od kojih je dvoje zadržano u pritvoru zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlašćenja i pranje novca.

U pritvoru su zadržani Omar Lačević i Gabrijel Delić, a nakon saslušanja na slobodu su pušteni Sead Tutić, Danijel Burazorović, Nedim Stambol, Mujo Bublin, te Anila Gajević, Viktor Kljajić,  Muhamed Gajević, Ibrahim Karavdić, Šefika Mahmutović, Samija i Adnana Heljić, Faruk Memić i Sakib Efendić.

Akcija "Zadruga" počela je krajem januara i tada je uhapšeno 12 lica, a za njih devetoro određen je jednomjesečni pritvor. Osumnjičeni Enisa i Sanel Đalić, vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju "Eslider" i "Liding", terete se da su od 2010. do 2018. godine organizovali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju  studenata i đaka oprala više desetina miliona KM.

Kao vođe ove grupe, prema navodima Tužilaštva, bračni par Đalić registrovao je ove agencije u okviru kojih su navodno falsifikovali uvjerenja s fakulteta i tako prikazivali da imaju kandidate za zapošljavanje. Potom su s ostalim osumnjičenim potpisivali ugovore o pružanju usluga na imena studenata i đaka, nakon čega su drugi osumnjičeni putem svojih firmi uplaćivali novac na račun agencija.

Tužilaštvo tvrdi da je bračni par Đalić taj novac skidao s računa firme i vraćao osumnjičenima, uz proviziju od osam do deset odsto, odnosno prali su novac. Na ovaj način lica su izbjegavala plaćanje poreza, kao i ostalih dažbina.

Sumnja se da su na ovaj način za sebe pribavili više od 40 miliona KM, te oštetili budžet za gotovo 30 miliona KM.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica