Наставак полицијске акције Задруга: Саслушано још 15 особа због прања новца

Срна
Наставак полицијске акције Задруга: Саслушано још 15 особа због прања новца

Сарајево - У наставку полицијске акције "Задруга" на подручју Кантона Сарајево приведено је 15 лица, од којих је двоје задржано у притвору због сумње да су починили кривична дјела организовани криминал, злоупотреба положаја или овлашћења и прање новца.

У притвору су задржани Омар Лачевић и Габријел Делић, а након саслушања на слободу су пуштени Сеад Тутић, Данијел Буразоровић, Недим Стамбол, Мујо Бублин, те Анила Гајевић, Виктор Кљајић,  Мухамед Гајевић, Ибрахим Каравдић, Шефика Махмутовић, Самија и Аднана Хељић, Фарук Мемић и Сакиб Ефендић.

Акција "Задруга" почела је крајем јануара и тада је ухапшено 12 лица, а за њих деветоро одређен је једномјесечни притвор. Осумњичени Ениса и Санел Ђалић, власници Агенције за посредовање при запошљавању "Еслидер" и "Лидинг", терете се да су од 2010. до 2018. године организовали криминалну групу која је склапањем фиктивних уговора о запослењу  студената и ђака опрала више десетина милиона КМ.

Као вође ове групе, према наводима Тужилаштва, брачни пар Ђалић регистровао је ове агенције у оквиру којих су наводно фалсификовали увјерења с факултета и тако приказивали да имају кандидате за запошљавање. Потом су с осталим осумњиченим потписивали уговоре о пружању услуга на имена студената и ђака, након чега су други осумњичени путем својих фирми уплаћивали новац на рачун агенција.

Тужилаштво тврди да је брачни пар Ђалић тај новац скидао с рачуна фирме и враћао осумњиченима, уз провизију од осам до десет одсто, односно прали су новац. На овај начин лица су избјегавала плаћање пореза, као и осталих дажбина.

Сумња се да су на овај начин за себе прибавили више од 40 милиона КМ, те оштетили буџет за готово 30 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана