Највећа казна у 2018. години у Срској изречена за убиства супруге и љубавника

Небојша Томашевић
Највећа казна у 2018. години у Срској изречена за убиства супруге и љубавника

Бањалука - Судови у РС током 2018. у 22 изречене пресуде осудили су више десетина оптужених на укупно 235 година и осам мјесеци затвора.

Највише казне изрицане су за убиства, а затим за шверц наркотика и разбојништва. Најбруталнији су били злочини почињени из страсти, у којима су жртве биле најближи сродници или супружници. То показује и највећа изречена казна од 35 година робије којом је приједорски Окружни суд осудио Алију Хрустића из Камичана код Приједора због убиства супруге Азре Хрустић и њеног љубавника Енвера Халилагића. Хрустић је 27. маја ножем и сјекиром искасапио Азру и Енвера када их је затекао у спаваћој соби у кући у којој је Азра радила као помоћница.

Сљедећа највећа појединачна казна изречена је у Окружном суду Бањалука, који је Илију Милића послао на робију од 16 и по година због убиства комшије Васиља Кнежевића, те покушаја убиства његовог оца Недељка. Према тој пресуди, Милић је Кнежевића, познатијег као “дјечак са планине”, усмртио 10. априла у селу Крушево Брдо.

Двије године мању казну од Милића добио је

Мирослав Шаренац, који је ножем усмртио супругу Бранку и пуницу Обрадину Шимшић, које је избо ножем. Сљедећу по величини казну изрекао је Окружни суд у Бањалуци, који је на 13 година осудио Новицу Шешума из тог града због убиства комшије Милоша Матоша. Исти суд на деценију робије осудио је Николу Шормаза из Бањалуке због убиства суграђанина Божидара Рогића.

Неколико оптужених за убиства добили су знатно мање казне јер је током процеса утврђено да су злочине починили у стању смањене урачуњивости или под битно олакшавајућим околностима.

Оптужени за шверц наркотика и разбојништва углавном су осуђивани групно у истом процесу на вишегодишње казне. Тако су шесторица нарко-дилера у бањалучком Окружном суду у јануару добила 25 и по година робије. Ту казну им је касније потврдио и Врховни суд РС. У том процесу највећу казну добио је суспендовани радник бањалучког предузећа “Аквана” и боксерски судија Јеленко Тамбурић, којем је досуђено пет и по година затвора због шверца дроге и недозвољене продаје таблета “ксалол”. Због шверца дроге крајем године у поменутом суду на 17 година и 10 мјесеци осуђени су Мухамед Халиловић звани Пота и Зоран Шавија из Бањалуке.

У овом предмету током године још је 12 оптужених добило укупно 27 година робије. Највећу казну за почињено разбојништво добио је у бањалучком Окружном суду Александар Вучић из Бањалуке, који је осуђен на деценију затвора јер је био дио организоване групе која је починила већи број крађа и разбојништава и украла више од пола милиона КМ. Једну од највећих казни изречених због изазивања саобраћајне несреће добио је Јован Стојановић из Шамца, који је осуђен на двије године и десет мјесеци затвора јер је пијан аутомобилом ударио и усмртио пјешака Нику Стипића из Пелагићева на путу у Обудовцу код Шамца. 

Новчане казне

Судови су прошле године изрекли неколико новчаних казни, а највише пажње привукла је пресуда изречена сину фолк пјевачице Светлане - Цеце Ражнатовић, Вељку Ражнатовићу из Београда и тројици његових пријатеља. Њима је бањалучки Основни суд почетком децембра досудио укупно 3.400 КМ новчане казне због насилничког понашања и туче. Новчану казну од 3.000 КМ добио је Огњен Палачковић из Бањалуке јер је покушао да подмити полицајце да га не би казнили за саобраћајни прекршај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана