На Равној Романији почеле 21. Госпојинске вечери културе

Срна
На Равној Романији почеле 21. Госпојинске вечери културе

Соколац - Вечерњим богослужењем у Манастиру Светог Георгија на Равној Романији, почело је обиљежавање Дана овог манастира у народу познатом као “Романијска Соколица”.

У порти Манастира, након богослужења, директор Развојне агенције Града Источно Сарајево Младенка Пандуревић отворила је вечерас 21. Госпојинске вечери културе манифестацијом под називом “Теби, горо Романијо”, у присуству неколико хиљада људи.


“Вечерас се по 21. пут окупила младост Сарајевско-романијске регије у овом храму који је симбол саборовања српског народа и пријатеља Романије”, рекла је Пандуровићева.

Она је додала да се на овој традиционалној манифестацији сваке године окупља све више посјетилаца, а вечерас су присутни бројни представници политичког, привредног, друштвеног и културног живота Сарајевско-романијске регије.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом сутра ће од 9.00 часова у овом храму служити Свету архијерејску литургију и парастос за све погинуле српске јунаке од Косова до данас.

Након тога, планирана је литија око манастира, а потом и бесједа представника Српске православне цркве.

Свечана академија, посвећена Дану манастира, почеће сутра у порти у 11.00 часова на којој ће присуствовати високи званичници из Републике Српске.

Директор соколачке Установе за културу “Перо Косорић” Ирена Шућур рекла је да ће у културном дијелу програма учествовати пјесници, пјевачке етно-групе, разна умјетничка удружења која презентују народне рукотворине и традиционална јела гласиначко-романијског поднебља.

Организатор ове манифестације је соколачка Установа за културу, а покровитељи општина Соколац и Град Источно Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана