Милион од реклама отишао на аконтације

Невена Бунић
Милион од реклама отишао на аконтације

Бањалука - Бивша директорица у бањалучке филијале “Сарајево осигурања” Биљана Грујић из Бањалуке осумњичена је да је злоупотребама ојадила ово предузеће за 1.130.000 КМ, сазнаје “Глас Српске”.

Бањалучанка је пријављена Окружном тужилаштву  због сумње да је од октобра 2013. до марта 2015.  године злоупотријебила службени  положај и овлашћења.

То је радила тако што је запосленима у филијали наредила да приликом осигуравања аутомобила, истовремено попуњавају и уговоре о закупу простора за истицање рекламе осигурања на возилима. Клијенти, односно власници аутомобила,  требало је да буду плаћени за ову услугу. 

- Та сума се уносила у закључени уговор и као таква је требало да буде уплаћена на рачуне осигураника, односно клијента, што није рађено. Новац је умјесто тога уплаћиван као аконтација на рачун запослених - навела је портпарол Полицијске управе Бањалука Марија Маркановић.

Додала је да су ови износи по налогу осумњичене у пословним књигама књижени као трошкови осигурања, што је противно прописима и пословању.

- Тако  је осигуравајућој кући нанесена штета од  1.130.370 КМ, колико су запослени незаконито зарадили - навела је Маркановићева.

У “Сарајево осигурању” јуче нисмо успјели да добијемо одговор који радници су противправно зарадили поменуту суму и како су ове злоупотребе откривене.

- Не желимо ништа да коментаришемо јер је истражни поступак у току - рекли су у “Сарајево осигурању”.

Радница која се јавила на телефон филијале осигуравајуће куће у Бањалуци само је потврдила да Грујићева више од три године не ради код њих.

Иако смо настојали јуче нисмо успјели ни да добијемо коментар Грујићеве.

Казне

Према кривичном закону Републике Српске особа која злоупотријеби овлашћења у привреди и тако прибави велику зараду, или таквим дјелом направи велику штету биће кажњена затвором.

- Запријећена казна за ова дјела су од једне до десет година затвора - наведено је у Кривичном закону РС.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана