Maskirani i naoružani sijali strah po Sarajevu

Nevena Bunić
Maskirani i naoružani sijali strah po Sarajevu

Sarajevo - Jusuf Jusić Jusa (37), Asmir Murtović (31), te E. M. (31) i K. K. (37) iz Sarajeva uhapšeni su zbog sumnje da su sa fantomkama na glavama i uz prijetnju puškom opljačkali više prodavnica i poslovnih prostora na području Sarajeva.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo rekli su da uhašene terete da su zajedno i uz prethodni dogovor pljačkali radnje. Sve svoje “pohode” su izveli na sličan način. Sa fantomkama na glavama i uz prijetnju oružjem od radnika su uzimali pazare, a potom bježali. Među opljačkanim objektima su trgovina “Amiko komerc” i market “Konzum”.

- Osumnjičene teretimo za razbojništva, teške krađe, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, kao i posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga - rekli su u MUP-u Kantona Sarajevo.

Pretresom stanova koje koristi četvorka, kao i pretragom “opel astre” koja je u vlasništvu Jusića, policija je pronašla tragove koji najvjerovatnije potiču iz pljački.

- Pronađeno je vatreno oružje, municija, određena količina marihuane, više mobilnih telefona, odjeća korišćena prilikom razbojništva, odnosno fantomke i rukavice - naveli su u MUP-u Kantona Sarajevo. Prema nezvaničnim informacijama, istražuje se da li je četvorka odgovorna i za neke druge pljačke u Sarajevu.

Dodali su da će nakon kompletiranja predmeta uhapšene predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva.

Murtović i Jusić odranije su poznati sarajevskoj policiji. Murtović je u martu prošle godine uhapšen zbog sumnje da je opljačkao kladionicu “Bet lajv” u Hadžićima, zajedno sa Sarajlijom Erminom Rešidovićem (31). Oni su pali nakon filmske potjere u automobilima na putu u Konjicu. Murtović je više puta hapšen zbog provala i krađa.

Jusić je poznat po rasturanju narkotika u Sarajevu. Kantonalno tužilaštvo je 2017. godine protiv njega i nekoliko osoba podiglo optužnicu zbog sumnje da su organizovano preprodavali kokain, spid i ekstazi. Pored Jusića, u istom predmetu optuženi su Alen Fazlagić, Dalibor Vasković, Dejan Hršum, Boban Tešić, Miroslav Hršum, Damir Zeba, Sanjin Handžić, Dženan Zahirović, Sanjin Veljan, Haris Prašović, Jasmin Brajković, Arnela Čakalović, Amer Kojić i Zahida Fazlagić.

Razbojnik iz Foče

I policija u Istočnom Sarajevu je rasvijetlila pljačke koje su se desile na području ovog grada. Nenad Govedarica (40) iz Foče prijavljen je tužilaštvu zbog sumnje da je uz prijetnju vatrenim oružjem opljačkao prodavnice “Dunja”, “Onogošt” i “Plus market” na području Istočnog Sarajeva. Pljačke su se desile u proteklih pet mjeseci. Govedaricu terete da je sa fantomkom na glavi i uz prijetnju oružjem od radnika ukrao dnevne pazare, a potom pobjegao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana