Малољетни серијски пљачкаш из Бањалуке украо 23.500 КМ

Небојша Томашевић
Малољетни серијски пљачкаш из Бањалуке украо 23.500 КМ

Бањалука - Седамнаестогодишњи Ф. Ж. из Бањалуке осумњичен је да је од априла прошле до децембра ове године, пријетећи ножем, опљачкао чак пет спортских кладионица, пошту, продавницу и маркет “АС” и отео око 23.500 марака, сазнаје “Глас Српске”.

Међу његовим жртвама била је и трудница, а радницу једне спортске кладионице натјерао је да се скине и дирао је по грудима. Малољетник је саслушан у полицији и пред својим адвокатом признао је да је починио кривична дјела за која га терете.

- Он је признао да је то учинио и против њега ће се водити поступак према Закону о малољетницима. Раније није долазио у сукоб са законом. Не могу вам више ништа рећи ради заштите истраге - казао је адвокат Ђорђе Стојаковић, који брани малољетног Ф. Ж.

Највише новца овај пљачкаш је отео у свом посљедњем походу, након којег је и откривен 15. децембра. Тада је из маркета “АС” у бањалучком насељу Старчевица, пријетећи ножем, од раднице отео 8.400 КМ. Он је радници пришао с леђа и под врат јој ставио оштрицу ножа тражећи новац. Када му је престрављена продавачица рекла да је њена каса већ испражњена, разбојник се окренуо према другој радници и пријетећи да ће јој заклати колегиницу од ње затражио да испразни своју касу, што је она урадила. Малољетник је зграбио новац и кренуо да бјежи, али га је срећа издала јер се на излазу из маркета сударио с полицајцем који није био на дужности.

Он је уз помоћ другог колеге, који му је притрчао у помоћ, савладао пљачкаша, којег су задржали до доласка патроле. Након хапшења, током истраге је утврђено да је овај седамнаестогодишњак починио још седам разбојништава. Утврђено је да је 12. јануара опљачкао пошту у Врбањи, из које је отео око 5.000 КМ. Извор близак истрази је казао да се сумња да је у овој пљачки имао помагаче, али то није желио да потврди током испитивања. Малољетника терете и за овогодишње пљачке спортских кладионица “Бет лајв” и “Њњин”, као и за три пљачке кладионице “Вилијамс”, све на подручју Бањалуке, из којих је отео око 6.100 КМ. Малољетник је признао и пљачку продавнице “Валентино” у бањалучкој улици Синише Мијатовића, у коју је упао 3. априла прошле године и пријетећи ножем отео око 4.000 КМ. У овој продавници је радила трудница, која је недуго након тога имала спонтани побачај. Вјерује се да је побачај био посљедица претрпљеног стреса и страха, али се то никада није могло довести у везу с пљачком. Осим малољетника, бањалучка полиција током овог мјесеца открила је и ухапсила три разбојника који су завршили иза решетака. Ухапшени су Радомир Томић звани Џаја, Богдан Вајукић (20) и Радојица М.

Томића терете да је 11. децембра напао свог станодавца П. С (81), који је спавао у својој соби, те га претукао и отео 100 КМ, а тада је украо и аутомобил “кија”. Вајукића терете да је у сриједу на локалном путу у селу Милошевци својим “голфом” код Лакташа пресрео С. Ћ, који је био за воланом “мерцедеса”, те га брутално претукао и отео му 500 КМ. Вајукић је жртву угурао у свој ауто, али га је касније избацио из возила и оставио на путу на дебелом минусу. Радојицу М. повезују са пљачком аустријског пензионера Остоје Милаковића (80) у његовој кући у селу Кмећани код Бањалуке, којем су пљачкаши поломили вилицу. Због овог разбојништва притворен је држављанин Србије Предраг Ивановић (25) из Ужица, а привођен је и малољетни М. Б, који је пуштен да се брани са слободе. У овом случају трага се за Лазарем П. (24) из Ужица. Они су од Милаковића украли само стару југословенску новчаницу од пет милиона динара, 20 шилинга и нешто ситног новца. Полицијска управа Бањалука саопштила је да су од 1. до 21. децембра расвијетлили 11 разбојништава, која су починила четири лица, од којих је једно малољетно.

- У претходном периоду три лица спроведена су у надлежно тужилаштво. Поступак према малољетнику се води у складу са Законом о заштити и поступању са дјецом и малољетницима. Лица сумњичимо да су опљачкали пет спортских кладионица, два маркета, пошту и три стамбена објекта. Сва дјела су починили маскирани, пријетећи ножем, оружјем или силом. Укупно су причинили штету од око 24.100 КМ - саопштила је полиција.

Највеће пљачке малољетника

Продавница “Валентино” украо око 4.000 КМ

Пошта у насељу Врбања отео 5.000 КМ

Кладионица “Вилијамс” украо око 3. 600 КМ

Маркет “АС” на Старчевици отео око 8.400 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана