Македонац оптужен за убиство пао након 18 година скривања

Небојша Томашевић
Македонац оптужен за убиство пао након 18 година скривања

Вишеград - Држављанин Македоније Назим Броња (44), оптужен за убиство Раденка Благића званог Рајо, ухапшен је након 18 година скривања.

Броња је пао на граничном прелазу Увац, гдје су му лисице на руке ставили припадници Јединице граничне полиције Вишеград када су утврдили да за њим постоји потјерница за убиство.

- Осумњичени Н. Б. је контролисан приликом уласка у БиХ на међународном граничном прелазу Увац. Граничним провјерама је утврђено да га потражује Окружни суд Бијељина због убиства - рекли су у Граничној полицији.

Гранични полицајци су оптуженог предали судској полицији у Бијељини на даље поступање.

Осим Броње, за убиство Благића оптужени су Кенан Озтурк, Един Тахировић, Ермендин Лекић и Драган Никић.

Према оптужници, Благић је усмрћен 6. фебруара 2000. године у ватреном обрачуну са оптуженим лицима у бијељинској улици Стефана Дечанског на паркиралишту испред ресторана "Ман".

У обрачуну је учествовао и Атиф Ровчанин, који је тада погинуо, док је Никић тешко рањен. Мотив убиства био је наводни новчани дуг. Према оптужници, свему је претходио договор Озтурка и Никића да од Благића врате новац који су му дали да подмити одређена лица како би им се са царинарнице у Бијељини вратила роба која је њиховој фирми "Гордон Европа" одузета при покушају увоза.

Фирму је основао Озтурк, а Никић је био директор. Када нису добили робу, Озтурк и Никић су ангажовали Броњу, Тахировића, Лекића и Ровчанина да од Благића узму новац. Сви су се састали у Никићевом бутику у Лукавцу, гдје су договорили како да изведу акцију враћања новца.

Према том договору, у Бијељину су дошли аутомобилима "опел калибра" и "форд ескорт". У оптужници се наводи да су тог дана прво прошли кроз село Патковача, гдје је Никић осталим оптуженима показао кућу у којој Благић станује, а потом су се одвезли на паркинг ресторана "Ман".

- Тахировић, Лекић и Ровчанин су се потом "ескортом" вратили до куће и позвали Благића да изађе. Рекли су му да пође с њима до "Мана", гдје га чекају Никић и Броња, те да својим "голфом" иде испред њих. Чим су стигли на паркинг, почели су да галаме на Благића и том приликом, у намјери да га убију, Тахировић, Лекић и Ровчанин су потегли пиштоље и запуцали према њему. Он је побјегао иза возила и из пиштоља узвратио ватру - наводи се у оптужници.

Додаје се да је у пуцњави Благић задобио двије прострелне ране у груди и стомак, те је умро усљед искрварења. Хицем из пиштоља погођен је и Ровчанин, који је такође преминуо, док је Никићу повријеђено десно око од дјелића вјетробранског стакла које се сасуло погођено хицима.

Притвор

У бијељинском Окружном суду казали су да је против Низама Броње уз потјерницу предложено и одређивање притвора.

- Суд ће одлуку о притвору против осумњиченог донијети накнадно - казали су у поменутој правосудној установи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана