Лимар се угушио послије ложења ватре

Невена Бунић
Лимар се угушио послије ложења ватре

Лакташи - Жељко Додиг (52) угушио се димом у мањем пожару који је захватио кућу у Доситејевој улици у лакташком насељу Трн.

Тужан призор затекли смо у петак прилазећи мањој кући у којој је настрадао несрећни мушкарац. На трошном објекту није било трагова ватре, а пас је вјерно чувао врата куће и чекао газду.

Додиг је у четвртак око поднева ложио ватру, када је жар из шпорета запалио просторију у којој је боравио. Усљед тога је настао густ дим, од којег се и угушио.

Тињање дима из куће примијетиле су Додигове комшије, након чега су позвали полицију и ватрогасце, који су дошли на лице мјеста и брзо угасили ватру. У Полицијској управи Бањалука потврдили су да је жар узрок пожара.

- До пожара је дошло усљед испадања запаљеног дијела дрвета из пећи, које је затим захватио унутрашњост куће, те је усљед велике концентрације дима смртно страдао Ж. Д. О свим чињеницама обавијештен је дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука, а наложена је и обдукција тијела у Заводу за судску медицину РС - навели су у Полицијској управи Бањалука.

Мјештани Трна су испричали да је Додиг био скроман и добар човјек.

- Радио је код једног лимара који има радњу у Трну. Живио је сам, а у ову кућу се уселио прије годину. Кад год је ложио ватру, тињао би густ дим из димњака. Увијек када је долазио у продавницу, био је љубазан и пристојан. Страшно је ово што се десило - испричала  је радница оближње продавнице у овом мјесту.

Протекле зиме неколико старијих особа у БиХ страдало је у пожарима у кућама, а најчешћи узрок избијања ватре било је ложење дрва у шпорету. Почетком фебруара Емина Ђонко (88) изгорјела је у пожару који је захватио њену трошну кућу у мјесту Бивоље Брдо код Чапљине.

Комшије које су примијетиле дим истрчале су из својих кућа, али је ватра већ била захватила комплетан објекат. Убрзо су и ватрогасци стигли, али ни они нису могли спасити Емину, која је живјела сама. Кобне ноћи је наложила ватру у шпорету, али је пожар доспио до кауча, који се запалио.

Старица, која је била болесна и изнемогла, покушала се спасити, али је, вјероватно ошамућена од дима, погријешила врата, те се угушила. Почетком јануара страдала је и Милка Дроцо (72) у пожару у стану у којем је живјела у оквиру објекта подручне Основне школе "Доситеј Обрадовић" у Малићима код Кнежева. Старичино тијело пронађено је у стану након што је угашена ватра.

Према незваничним информацијама, леш је био угљенисан. Пожар је први примијетио један мјештанин Малића који је пролазио поред школе. Ватрогасци су брзо угасили ватру, али старици није било спаса.

Лежао на кревету

Два ватрогасца са једним возилом дошли су на лице мјеста да угасе пожар. Када су успјели ући унутра, затекли су укочено тијело мушкарца на кревету.

- Мислим да је неколико часова био у том положају. Када смо ушли, није било отвореног пламена, већ само густ дим. Све вријеме је тињало - рекао је ватрогасац Саша Џепина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана