Лакташани из буџета Српске “ископали” пола милиона КМ

Невена Бунић
Лакташани из буџета Српске “ископали” пола милиона КМ

Лакташи - Директор и замјеник директора предузећа “Дарко комерц” Остоја Секимић (65) и његов син Дарко (38) из Лакташа пријављени су тужилаштву због сумње да су путем те фирме незаконито извадили око 330.000 метара кубних шљунка из Врбаса на подручју Лакташа.

Секимиће терете да су у више наврата од јануара 2016. до новембра 2018. године из ријеке вадили шљунак у мјесту Отока на локацијама Мала Ада и Бистрица, а да су то радили без потребних дозвола и одобрења Јавног предузећа “Воде Српске” и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Према наводима пријаве, привредници из Лакташа су тако избјегли плаћање накнаде на шљунак извађен из водотока, а која износи 1,5 КМ по метру кубном извађеног шљунка. На тај начин незаконито су зарадили 4.728.800 КМ, а буџет Републике Српске су оштетили за око 501.800 КМ.

У Министарству унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) навели су да пријављене терете за незаконито поступање у привредном пословању.

- Против О. С. и Д. С. поднијели смо извјештај Окружном тужилаштву у Бањалуци због сумње да су без одобрења “Вода Српске” и сагласности надлежног министарства организовали, водили и надзирали ископ и експлоатацију ријечног шљунка из корита Врбаса, а затим су га даље продавали, при чему су избјегли плаћање накнаде на извађени шљунак - саопштили су из МУП-а РС.

Дарко Секимић одбацио је те оптужбе објаснивши да је једини проблем то што “Воде Српске” не желе да продуже њиховој фирми дозволу за вађење шљунка коју су раније имали.

- Ниједна фирма за експлоатисање шљунка из Лакташа нема дозволу за вађење, што говори да није проблем у нашој фирми. Дуже од двије године тражимо продужење дозволе, али одговора нема. Не знам из којих разлога нам не продужују дозволу, уредно плаћамо све порезе и испуњавамо обавезе према држави - казао је Секимић.

Он је додао да је фирма “Дарко комерц” прошле године прешла на други систем вађења шљунка.

- Купујемо зарасле парцеле у близини ријека на којима има шљунка. Када извадимо пијесак, те парцеле прекријемо земљиштем и посадимо канадске тополе. На тај начин не штетимо околини, напротив, сви имају користи од таквог вађења шљунка - рекао је Секимић и додао да их је на овим парцелама недавно посјетила надлежна особа из “Вода Српске”. Секимић је истакао да се нада да ће ускоро добити дозволу за ове послове.

 

Пословање

Дарко Секимић каже да се фирма “Дарко комерц”, поред експлоатације, бави и другим дјелатностима и да им пословање није угрожено ни након што нису добили неопходне дозволе из “Вода Српске”.

- Успјешно послујемо, а бавимо се и изградњом станова, производимо бетон и имамо бензинску пумпу - рекао је Секимић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана