Kućni majstor slupao sanitet Doma zdravlja iz Kotor Varoša

Milijana Latinović
Kućni majstor slupao sanitet Doma zdravlja iz Kotor Varoša

Kotor Varoš - Kućni majstor Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” u Kotor Varošu Obrenko Gavrilović slupao je sanitetsko vozilo kojim je prevozio pacijenta u Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci.

Kako saznaje “Glas Srpske”, Gavrilović je vozeći sugrađanku prestizao automobile i zakačio vozilo iz suprotnog smjera.

Kombi hitne pomoći kojim je upravljao je slupan, ali, na sreću, niko nije povrijeđen. Kako tvrdi naš izvor, odmah nakon sudara drugo vozilo kotorvaroške Službe hitne pomoći je upućeno na mjesto nesreće pod izgovorom da vozi drugog pacijenta u Banjaluku, ali je, međutim, preuzelo pacijenta iz prvog vozila.

U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su da se 12. avgusta u mjestu Slatina u opštini Kotor Varoš desila saobraćajna nesreća u kojoj je učestvovalo vozilo Službe hitne pomoći kotorvaroškog Doma zdravlja i putnički automobil marke “golf”.

- Nastupila je materijalna šteta, dok povrijeđenih nije bilo. Policijski službenici Policijske stanice Kotor Varoš izvršili su uviđaj, a protiv vozača odgovornog za nastanak saobraćajne nesreće podnijeli su izvještaj o počinjenom prekršaju nadležnom sudu u Kotor Varošu - istakli su u Policijskoj upravi Banjaluka ne navodeći ko je kriv za nesreću.

Direktor kotorvaroškog Doma zdravlja Vladimir Bibić rekao je da u hitnim slučajevima, kada nema nijednog od četiri zaposlena vozača, angažuju kućnog majstora.

- Taj čovjek ispunjava uslove za vozača, ali je raspoređen na druge poslove. Dešava se da nam tri vozila u isto vrijeme budu na terenu. Dovijamo se kako znamo. Dežurni vozač je toga dana već bio u UKC RS. Desio se hitan slučaj, žena je pala u komu i onda je dežurni ljekar angažovao kućnog majstora da je vozilom hitne pomoći odveze u Banjaluku - rekao je Bibić.

Dodao je da ovo nije prvi put da u hitnim slučajevima angažuju drugu osobu da vozi pacijente.

- Sve je to odlukama pokriveno. Ne mogu vozača koji je jutros izašao iz smjene zvati ponovo. To je neuređeno u svim domovima zdravlja, pa tako i kod nas, a teško je ljudima objasniti da nemamo vozača, pogotovo u hitnim slučajevima. Ne možemo čovjeka pustiti da umre  - rekao je Bibić.

Istakao je da je vozilo bilo kasko osigurano, te da će nastalu štetu naplatiti od osiguranja.

- Prema zapisniku policije, naš vozač nije kriv. Tražio sam i alko-testiranje i ni kap alkohola nije imao u krvi - dodao je Bibić i dodao da Dom zdravlja ima pet sanitetskih vozila.

Slupani sanitet je jedno od dva vozila koje je ova zdravstvena ustanova kupila u martu prošle godine kako bi unaprijedila uslugu koju pružaju pacijentima.

Dom zdravlja “Sveti Pantelejmon” u Kotor Varošu nedavno je dobio na poklon od Fondacije “Hajdar Alijev” iz Azerbejdžana najsavremenije sanitetsko vozilo posljednje generacije koje je proizveo njemački “Mercedes”, a čija je vrijednost sa svim obavezama 250.000 maraka.

Taksi umjesto hitne

Slučaj u Kotor Varošu nije usamljen. Sa vozilima i vozačima hitne pomoći muku muče i u drugim opštinama. Tako je lani pacijent kojem je zbog srčanog udara hitno bio potreban transport do UKC RS, iz Šipova morao u bolnicu taksijem jer mu, pored četiri vozila i isto toliko vozača u Domu zdravlja, nisu mogli obezbijediti medicinski transport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana