Krčenje njiva u RS uzelo četvrtu žrtvu

nezavisne.com
Krčenje njiva u RS uzelo četvrtu žrtvu

Doboj, Prijedor - Žarko Đuričić (65) iz Doboja nastradao je prilikom paljenja korova dok je krčio njivu, saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

Tijelo nastradalog Đuričića u subotu je pronašao njegov rođak, a pretpostavlja se da je direktan uzrok smrti gušenje, dok su opekotine najvjerovatnije nastale u fazi dok je Đuričić bio u besvjesnom stanju.

Ovo je četvrta žrtva zbog paljenja korova u posljednje vrijeme u RS, a prethodno su na isti način život izgubili Dragutin Toprek (83) iz Teslića, Ljubo Starčević (82) iz Doboja, kao i Živana Dragić (81) iz Nevesinja.

Kako je u prošli petak saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS, za samo jedan dan policija u RS je primila čak 11 prijava o požarima na otvorenom, koji su se rasplamsali zbog nepažnje prilikom paljenja korova.

Iz MUP-a RS saopštili su i da je samo u prošli četvrtak u požarima izgorjelo više pomoćnih objekata, tri požara su ugrozila visoke šume u Ribniku, Podgradcima i Novom Gradu, dok je u Banjaluci izgorjelo 40 sadnica voća. Osim toga, kako kažu, u Banjaluci je uništeno 13 košnica sa pčelama, dok su gorjeli i lagerovani i dijelom ugrađeni pragovi na pruzi na pružnom kolosijeku, kao i optički kabl na dalekovodu u Doboju i Modriči. Juče su pune ruke posla imali pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor jer su gasili veliki požar u mjestu Jutrogošta, zaselak Majstorovići, gdje je vatra zahvatila dvije kuće i sedam pomoćnih objekata. Povrijeđenih nije bilo, a požar je lokalizovan.

Radenko Petrić, zamjenik komandira TVJ Prijedor, rekao je da je do požara najvjerovatnije došlo zbog ljudskog nemara, a zbog jakog vjetra se vatra prenijela na objekte.

“Štala i štagalj su izgorjeli, dok su ostali objekti spaseni. Nedaleko od tog mjesta vatra se zbog vjetra prenijela na šumu i velikom brzinom je vatra došla do drugog zaselka, gdje su bile ugrožene tri kuće i šest pomoćnih objekata. Svi su spaseni i ništa u tom zaselku nije izgorjelo osim šume i jednog sijena”, objasnio je Petrić.

Prema njegovim riječima, sva stoka koja se nalazila u pomoćnim objektima je spasena. U gašenju požara je učestvovalo 19 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana