Кинези заобишли ПДВ и опрали три милиона КМ

Небојша Томашевић
Кинези заобишли ПДВ и опрали три милиона КМ

Сарајево - Држављани Кине Ву Ксиаопинг (44) из Брчког и Лан Ганг (54) из Сребреника оптужени су да су утајили порез и опрали око три милиона КМ.

Поред засебних оптужница за појединце, оптужницом Тужилаштва БиХ обухваћене су и три фирме.

Ксиаопинг је оптужен да је путем предузећа "Баошенг" из Брчког утајио порез и из БиХ изнио велике количине новца који је затим из Хрватске уплаћивао на рачуне у иностранству.

Ксиаопинг је оснивач и директор поменуте фирме. У оптужници се наводи да је он током 2015. године путем овог предузећа увозио из Кине велике количине разне робе коју је продавао на црно на пијаци Аризона у Брчком.

Током увоза и продаје те робе није уплатио 426.000 марака пореза на додату вриједност (ПДВ). Осим тога Ксиаопинга терете да је уз помоћ два држављанина БиХ кријумчарио преко границе велике количине новца који је зарадио продајом робе. Новац је углавном уплаћивао на рачуне свог брата у Кини и иностранству.

Тужилаштво БиХ је утврдило да је оптужени извршио најмање 24 уплате током 2015. године које су биле у износима од по 30.000 и 90.000 евра. Према оптужници на овај начин Ксиаопинг је из БиХ незаконито изнио 1,5 милиона евра, односно око 2,92 милиона марака.

Тужилаштво БиХ је саопштило да је уз ову оптужницу, која је упућена Суду БиХ на потврђивање, предложено девет свједока, два вјештака и 60 доказа.

Ганг је оптужен да је путем фирми из Брчког "Љ & Л", "Л & Н", чији је оснивач и директор, утајио 105.915 марака пореза.

Према оптужници Ганг је путем поменутих фирми, које су такође оптужене као правна лица, увозио из Кине разну робу и продавао је у БиХ без евиденција. У оптужници се наводи да је робу продавао за готов новац њему познатим особама, а зарађен новац није приказао у књиговодственим евиденцијама.

Његова предузећа "Q & L" и "L & N" оптужница терети да су располагала новцем који је незаконито зарађен.

Тужилаштво БиХ је саопштило да је током истраге утаје пореза у поменутим фирмама утврђен мањак робе.

Осуђиван

Држављанин Кине Лан Ганг је у Суду БиХ раније осуђиван. Он је након маратонског процеса и три суђења прошле године осуђен на годину затвора због утаје 126.371 марке. Пресудом му је одузета и незаконито стечена корист у поменутом износу. Ганг је у априлу 2015. године био ослобођен ових оптужби, али та је пресуда укинута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана