Kanibal iz Bosanske Krupe tvrdi da je za sve kriva “crna magija”

Nebojša Tomašević
Kanibal iz Bosanske Krupe tvrdi da je za sve kriva “crna magija”

Bosanska Krupa - Sabahudin Velić (33) iz Bosanske Krupe, koji je usmrtio i sjekirom iskasapio svoju majku Nasihu (60), te prema nekim pričama jeo dijelove njenog tijela, za sve krivi “crnu magiju”.

On je ovaj zločin prijavio u subotu, a istražiocima je nakon hapšenja navodno ispričao da su mu to “naredila četiri diva” koja su mu “dolazila na oči”. Zločin je navodno počinio  u porodičnoj kući u Velićima kod Bosanske Krupe.

Nije poznato kada je tačno ubio majku, ali se pretpostavlja da je to učinio u posljednjih nekoliko dana. Izvor blizak istrazi je kazao da se vjeruje da je on ubistvo počinio najvjerovatnije u nervnom rastrojstvu, zbog čega je nakon ispitivanja u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona naloženo njegove psihijatrijsko vještačenje. Pretpostavlja se da je imao psihičkih problema od ranije. Čitav slučaj otkriven je kada se Sabahudin Velić u subotu odvezao u Sarajevo i pozvao policiju rekavši: “Ubio sam majku, dođite po mene.”

Ovaj poziv kao iz serija sa kriminalističkim istragama odmah je alarmirao policajce, koji su otišli po osumnjičenog. Prethodno je zvao i brata I. V. da mu to kaže. Nakon hapšenja uslijedio je novi šok, jer je Sabahudin policiji rekao da je majku isjekao na dijelove, koje je zakopao oko kuće, ali ne zna gdje. U početku mu niko nije vjerovao, ali kada su pronađeni ostaci ubijene žene, više nije bilo dileme da je ono što je ispričao istina. Mještani Velića kod Bosanske Krupe kažu da je Sabahudin bio miran i povučen, te da se nije ni sa kim svađao.

- Ovo je stravičan zločin kakav se ne pamti na našim prostorima. Još više smo šokirani jer je Velić to učinio. Bio je miran i tih, bez mrlje, što bi se reklo - kazao je jedan mještanin Velića ne želeći da mu pominjemo ime.

Dodao je da se po selu pričaju razne priče, te pominje “crna magija” i teška psihička bolest kao mogući uzrok ovog monstruoznog čina.

- Niko ne zna šta se dešavalo jer su Velić i majka Nasiha živjeli sami. Čuo sam priču da je navodno majku isjekao na tri dijela i prepolovio je sjekirom, te jeo neke dijelove tijela. To ne može uraditi niko normalan - kazao je ovaj mještanin sela Velići u kome se desio zločin.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova USK, navodeći inicijale, kazali su da Velića sumnjiče za ubistvo i da je on predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Bihaću. Kazali su da im je ovaj slučaj prijavio I. V, koji je rekao da mu je brat S. V. priznao da je majku ubio sjekirom. Nisu navodili detalje, a iz Tužilaštva USK nisu se oglašavali.+++

Porodica

Mještani kažu da je Sabahudin sam živio s majkom Nasihom  posljednjih godina i da ranije nisu imali problema.

- Brat mu radi u Sloveniji i većinom bude tamo, dok im  je otac preminuo prije nekoliko godina. Prije tri godine umro im je stric koji je bio rudar. To je bila dobra porodica, da ne možemo da vjerujemo šta se desilo. Osim teške bolesti, za ovo nema objašnjenja - rekao je jedan od mještana Velića ne želeći da mu pominjemo ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana