Incident na suđenju Kenanu Krši: Prijetio novinarima da će ih kazniti Alah

Nebojša Tomašević
Incident na suđenju Kenanu Krši: Prijetio novinarima da će ih kazniti Alah

Sarajevo - Pišete da sam pedofil, pogani jedna. Zapamtićeš od sada pa za 10 godina. Alah će te kazniti, kazao je juče u sarajevskom Kantonalnom sudu Kenan Kršo (41), optužen za polni odnos sa djetetom i oduzimanje djevojčice E. B. (12) iz Sarajeva.

Incident se desio prije početka suđenja naočigled tužioca Jasmina Jahjaefendića i sudske policije. U ovom slučaju optužen je i Jasmin Zunđa koga terete da je Krši pomogao u oduzimanju djevojčice, odnosno da mu je ustupio svoj stan u kome je on bio s njom i to krio.

Kršo je iz Kazneno-popravnog zavoda na suđenje doveden u bijeloj odjeći, sa bijelom kapicom i kosom spletenom u male pletenice, a Zunđa, koji se brani sa slobode, je priveden.

Prije nego se okomio na novinare, Kršo se šalio sa advokatom Omarom Mehmedbašićem koji brani Zunđu.

Na samom početku suđenja Kršo je kazao da je tokom rata u BiH od Alije Izetbegovića dobio pohvale za ratne zasluge, dok se Zunđa pravdao da nije bio u ratu jer su mu poginula tri brata. Kršo je još kazao da je davno uslovno osuđivan zbog oštećenja tuđe stvari, dok je Zunđa priznao da je ranije osuđivan zbog krađe i posjedovanja droge. Nakon ovih uvodnih riječi na prijedlog tužioca Jahjaefendića, i prije čitanja optužnice javnost je isključena sa suđenja.

Kršu optužnica tereti za krivično djelo oduzimanje djeteta i polni odnos sa djetetom na naročito ponižavajući način, dok Zunđu tereti za krivično djelo pomoć pri oduzimanju djeteta. Kršo i Zunđa su optuženi da su učestvovali u nestanku djevojčice E. B. (12) u novembru prošle godine.

Kako je navedeno u optužnici, slučaj je otkriven kada je optuženi Zunđa zamolio porodičnog prijatelja da prespava jednu noć kod njega. Čovjeku je bilo nejasno zašto to traži kada ima svoj stan u Hrasnom.

Zunđa mu je rekao da je Kršo u njegovom stanu sa svojom trećom suprugom, a u pitanju je bila dvanaestogodišnja djevojčica E. B. čiji je nestanak ranije prijavila majka i za to optužila upravo Kršu.

Zunđinog prijatelja to je uznemirilo pa se povjerio poznaniku policajcu, koji je odmah prijavio slučaj svojim kolegama. Ubrzo je organizovana akcija spasavanja zatočene djevojčice iz stana, a Kršo i Zunđa su odmah privedeni.

Ovaj slučaj zbog zaštite djevojčice zatvoren je za javnost, tako da ni svi detalji optužnice nisu javno saopšteni. Kršo se nalazi u pritvoru, dok je Zunđa nedavno pušten da se brani sa slobode.

Islamska država

Kenan Kršo je osoba sa debelim kriminalnim dosijeom, a bio je i dugogodišnji zavisnik od heroina i drugih opijata. U posljednje vrijeme "okrenuo se vjeri", nakon čega je postao poznat kao veliki simpatizer Islamske države (IS). U januaru 2015. izazvao je incident u Sarajevu kada je upao u džamiju noseći na sebi majicu sa zastavom IS-a, te je verbalno napao i imama Muhameda Velića.

Kraći period boravio je na području Sirije i kontaktirao sa pripadnicima vehabijskog pokreta iz BiH koji su se kao pripadnici IS-a i paravojnih formacija borili na ratištima u Siriji i Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana