Imovina bračnog para Stojić ostaje Srpskoj

N. T.
Imovina bračnog para Stojić ostaje Srpskoj

Banjaluka - Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovane žalbe Ljiljane Stojić, supruge bivšeg generalnog sekretara i šefa kabineta predsjednika RS osuđenog Mirka Stojića, na odluke o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelom.

Time je potvrđena odluka da se od supružnika oduzme četvorosoban stan od 133 kvadrata i dva garažna mjesta u Novom Sadu jer su stečeni krivičnim djelom.

Ova oduzeta imovina procijenjena je na 220.000 maraka. Mirko Stojić je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora u Vrhovnom sudu RS 30. novembra 2012. godine zbog zloupotreba koje je počinio tokom dok je obavljao poslove šefa odnosno generalnog sekretara kabineta predsjednika RS.  Ustavni sud BiH odbio je i žalbu Ljiljane na odluku banjalučkog Okružnog suda od 30. oktobra 2014. godine. Tom presudom supružnicima Stojić je oduzet i trosoban stan u Banjaluci od 96 kvadratnih metara i garaža površine 14  kvadrata.  Vrhovni sud RS je poništio dio te presude i slučaj vratio na novo suđenje.

Nakon toga je 28. juna 2016. godine u ponovljenom postupku banjalučki Okružni suda odbio zahtjev tadašnjeg Specijalnog tužilaštva Republike Srpske da se od Ljiljane oduzme još 36.770 KM. Na tu odluku Tužilaštvo se nije žalilo pa je ona postala pravosnažna i važeća. Postupak za oduzimanje imovine porodice Stojić vođen je u tri navrata. Prvo je u decembru 2013. godine doneseno rješenje kojim se Stojićima oduzima trosoban stan u Banjaluci od 96  kvadratnih metara i garaža površine 14 kvadratnih metara i oduzet četvorosoban stan od 133 kvadrata i garaža od  20 kvadrata u Novom Sadu u Srbiji. Ovo rješenje je ukinuto i slučaj vraćen na novo suđenje.  Vrhovni sud RS je potvrdio dio rješenja o oduzimanju dijela imovine Stojića, odnosno stana i garaže u Novom Sadu. U okviru  presude Mirku Stojiću je ranije oduzeto 35.000 KM jer je novac pribavljen krivičnim djelom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana