Holanđanin mućkama u Srebrenici zaradio 340.000 KM

Nevena Bunić
Holanđanin mućkama u Srebrenici zaradio 340.000 KM

Srebrenica - Vlasnik i direktor preduzeća "Eko – M" iz Zelenog Jadra kod Srebrenice, Holanđanin Hendrik Marijus de Vilt (61) prijavljen je Okružnom tužilaštvu u Bijeljini zbog zloupotreba na osnovu kojih je nezakonito prisvojio oko 340.000 KM, saznaje "Glas Srpske".

Holanđanin se sumnjiči da je prodao viljuškare, prikolice i druge radne mašine u vlasništvu firme koja proizvodi pelet, a da na to prema privatizacionom kupoprodajnom ugovoru preduzeća nije imao pravo. Takođe, De Vilt se sumnjiči da je pri kupovini udjela ovog preduzeća 2015. godine, bio dužan da plati prodavcu 150.000 evra, što nije učinio. Protivpravno je i podigao kredit na račun ove firme a na teret mu se stavlja i da je nabavljao drva za potrebe firme a da te kupovine nije proknjižio. Sve ove nezakonitosti napravio je u toku 2015. i 2016. godine.

U Policijskoj upravi Zvornik rekli su da prijavljenog terete za krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi.

- H. M. V. se sumnjiči da je prodao radne mašine preduzeća, što je suprotno odredbama ugovora o kupoprodaji vlasničkog udjela kapitala ovog preduzeća. On je za potrebe ove firme nabavio veću količinu sirovine, a te kupovine nije evidentirao. Navedenim radnjama, pribavljena je protivpravna imovinska korist za navedeno preduzeće u iznosu od 150.000 evra i 40.600 KM - rekao je portparol Policijske uprave Zvornik Miljan Bobar. 

De Viltu se na teret stavlja i da je podigao kredit u banci pri čemu je kao garanciju, stavio hipoteku na cjelokupnu imovinu preduzeća.

- Na ovaj način je postupio suprotno odredbama ugovora o kupoprodaji vlasničkog udjela navedenog preduzeća, po kome H.M.V. kao kupac, nije mogao otuđivati imovinu preduzeća niti stavljati terete na istu do konačne isplate duga prodavcu  - dodao je Bobar.

Holanđanin je ispitan u Policijskoj stanici Zvornik i dalji postupak čeka na slobodi.

Zloupotrebe

Da su zloupotrebe u preduzećima sve češće dokazuje i slučaj malverzacija u preduzeću "Nova forma" u Doboju. Protiv direktora ovog preduzeća M. M. u novembru je podnesen izvještaj tužilaštvu zbog sumnje da je zloupotrebom položaja oštetio budžet i vanbudžetske fondove Srpske za oko 4,59 miliona maraka. Njemu se na teret stavlja da je od januara 2014. do 30. juna ove godine, naložio da se zaključe ugovori o cesiji i kompenzaciji u "Novoj formi", iako su računi ovog preduzeća bili blokirani zbog milionskog duga prema Poreskoj upravi RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana