Hajrizu i Mešiću 16 godina robije zbog pljačke

Nebojša Tomašević
Hajrizu i Mešiću 16 godina robije zbog pljačke

Doboj - Ališan Hajriz (32) iz Zenice i Damir Mešić (36) iz Teslića osuđeni su u dobojskom Okružnom sudu na po osam godina zatvora zbog oružane pljačke prodavnice "Perspektiva 1" iz Šamca iz koje su oteli cigarete.

Oni su osuđeni kao saizvršioci, a presudom su oslobođeni plaćanja troškova postupka. Ovaj dvojac iza sebe već ima presudu kojom su osuđeni ukupno na 40 godina robije zbog ubistva prijatelja Admira Veličanina.

Prema presudi dobojskog Okružnog suda Hajriz i Mešić su prodavnicu "Perspektiva 1" opljačkali 3. septembra 2011. godine. Do radnje su se dovezli u "fijat bravu" koji su prethodno ukrali na benzinskoj pumpi "Az-En" u Kaloševićima kod Tešnja. U vrijeme pljačke obojica su bili maskirani i na glavama su imali fantomke.

- Po ulasku u prodavnicu Hajriz je iza pojasa izvadio pištolj i usmjerio ga prema radniku S. B. rekavši mu da bude miran i da mu se neće ništa desiti. Nakon toga ga je zgrabio za ruku i izveo napolje. Zatim su ga on i Mešić, koji je bio naoružan puškom, natjerali da legne na travu pored puta gdje su ga svezali užetom za vuču vozila. Nakon toga ušli su u prodavnicu i ukrali cigarete, te pobjegli - navedeno je u presudi dobojskog Okružnog suda.

Iako nije navedeno kolika je vrijednost ukradenih cigareta, prema policijskom izvještaju saopštenom nakon razbojništva, vlasnik pomenute prodavnice oštećen je za  10.500 maraka.

Hajriz i Mešić za ubistvo Admira Veličanina iz Doboja osuđeni su u Kantonalnom sudu u Zenici. Mešić je dobio  22 godine, a Hajriz 18 godina zatvora. Suđenje im je ponavljano i oba puta su dobili iste kazne. Prema toj presudi Mešić i Hajriz su u noći između 16. i 17.  septembra 2011. godine na prevaru namamili Veličanina da dođe svojim automobilom "audijem TT" na sastanak kod Žepča. Kada je Veličanin došao, oni su ga zajedno pretukli i vezali mu ruke i noge, poslije čega mu je Mešić iz blizine pucao u glavu iz pištolja. Nakon ubistva njegovo tijelo su bacili u korito planinskog potoka duboko više od 50 metara.

Bijeg i napad

Ališan Hajriz i Damir Mešić poznati su po napadu na policiju i pokušaju bježanja iz suda. Ovaj dvojac je dan nakon ubistva Admira Veličanina nasrnuo na patrolu policije Republike Srpske u Donjoj Ljubogošti kod Istočnog Sarajeva.

Kada ih je policija primijetila i pokušala da zaustavi oni su vozilom naletjeli na policajca i povrijedili ga. Potom su izazvali i saobraćajnu nesreću i udarili u tri vozila nakon čega su uhapšeni. Hajriz i Mešić iz sudnice su pokušali da pobjegnu 20. decembra 2011. godine, ali to im nije uspjelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana