Godina od stradanja porodice Đedovac: Opustjelu kuću čuva vjerni pas

Godina od stradanja porodice Đedovac: Opustjelu kuću čuva vjerni pas 03.03.2018 11:21 | nezavisne.com

Doboj - Samo lavež psa mogao se čuti u dvorištu kuće četvoročlane porodice Đedovac u Stanovima, koja je prije godinu dana smrtno stradala na pružnom prelazu Grabovica u sudaru automobila i teretnog voza.

U dvorištu u kojem su nekada boravili Slavica (46), Zlatko (53), Nikolina (18) i Kristina (17) sada je samo njihov pas, koji čuva ovo domaćinstvo koje je potpuno opustjelo 12. marta prošle godine, kada je porodici ugašen život.

"Pošto su brat i sestra u Švajcarskoj, ja vodim računa koliko mogu, brinemo se da održavamo, da imamo nekakav osjećaj da su među nama, al' u stvari nisu već odavno", priča kroz suze Zoran Đedovac, Zlatkov brat.

Navodi da je to ujedno bila i roditeljska kuća, u kojoj su svi odrasli.

"Roditelji kada su umrli nismo osjetili da ih nema jer su tu bili Zlatko i Slavica. Ja sam uvijek imala gdje doći", kaže potreseno Zlatkova sestra Zora Mitrović.

Zoran i Božidar Đedovac te Zora Mitrović, dva brata i sestra stradalog Zlatka, ispričali su da će u subotu biti održan jednogodišnji pomen njihovim najbližim.

Saobraćajna nesreća se dogodila kada se automobil, u kojem se nalazila četvoročlana porodica, sudario s teretnim vozom "Željeznica RS", koji je saobraćao na relaciji od Omarske do Zenice.

Za volanom pasata je bila Slavica, dok je na mjestu suvozača sjedio suprug Zlatko, a kobne noći iz Stanova krenuli su u Doboj po kćerke, koje su bile na rođendanskoj zabavi.

Supružnici su u sudaru auta i voza na licu mjesta smrtno stradali, dok su njihove kćerke Nikolina (18) i Kristina (17) zadobile teške povrede, od kojih je mlađa umrla u dobojskoj bolnici nekoliko sati nakon nesreće.

Nikolina je umrla dan kasnije u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

"Mi smo imali plan da ih poslije srednje škole prebacimo u Njemačku na godinu dana, da bi naučile jezik, i postojala je mogućnost da dobiju vize da nastave tamo studije", kaže jecajući Zora Mitrović.

Ona i njena braća zahvalili su zdravstvenim ustanovama u Doboju i Banjaluci koje su zbrinule povrijeđene Nikolinu i Kristinu, onima koji su kobne noći pokušali da im pomognu i izvuku ih iz smrskanog auta te svima koji su im pomagali.

Šta je uzrok nesreće još nije poznato, iz dobojskog tužilaštva nam je saopšteno da su zatražili dodatno vještačenje preglednosti mjesta saobraćajne nesreće, kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta odgovornih za kontrolu pružnog prelaza, kao i lica koja su bila dužna da osiguraju da prelaz bude bezbjedan.

"Na osnovu analize i ocjene dodatnog saobraćajno-tehničkog vještačenja i utvrđivanja postojanja eventualnih propusta od strane odgovornih za obezbjeđenje pružnog prelaza, a koji bi mogli biti u uzročno-posljedičnoj vezi s nastankom nezgode, biće donesena odgovarajuća tužilačka odluka", navode u Tužilaštvu.

Zoran Đedovac kaže da iskreno nije ni očekivao da istraga bude okončana, poznavajući mnoge procese koji idu jako sporo.

"Vjerujem da će institucije odraditi taj posao", kazao je on.

Iz "Željeznica RS" najavljuju da će pružni prelaz na kojem se dogodila tragedija u toku godine biti osiguran.

"On će biti osiguran svjetlosno-zvučnom signalizacijom bez polubranika, tako je predviđeno projektnim rješenjem. Nema rampe, ali to je viši nivo osiguranja svjetlosno-zvučnom signalizacijom", izjavio je Goran Rajković, direktor Sektora za građevinske poslove ŽRS.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica