Glavni svjedok svjedočio u predmetu „Trezor“: Iz novina čitali koliko su para ukrali

Nebojša Tomašević
Glavni svjedok svjedočio u predmetu „Trezor“: Iz novina čitali koliko su para ukrali

Banjaluka - Nije to kao u filmovima, uđeš i kažeš „ovo je pljačka“. Samo uđeš i to je to, kazao je u banjalučkom Okružnom sudu svjedok pod imunitetom Milan Reljić i detaljno ispričao kako je sa optuženom sedmorkom u predmetu „Trezor“ opljačkao vozilo „Pošta Srpske“, agenciju „Alfa sekjuriti“ te Komercijalnu i Rajfajzen banku iz kojih su ukrali blizu dva miliona maraka.

U ovom slučaju sudi se Siniši Straživuku (49), Jovici Karaću (42), Milošu Mrđanu (42), Tomislavu Kneževiću (42), Željku Pavloviću (40), kao i Đorđu Ćulumu (37) i Aljoši Galiću (29), koji se nalaze na izdržavanju izrečenih zatvorskih kazni zbog drugih krivičnih djela. Reljić je učestvovao u pljačkama, ali je pristao na saradnju i svjedočenje u zamjenu za imunitet. On je ranije osuđen za pljačku Komercijalne banke na 11 godina zatvora, a Galić je dobio osam godina. Reljić je u svjedočenju opisao ulogu svakog od optuženih te kazao da je većinu pljački „tipovao“ Ćulum i da su iz novina čitali koliko novca su ukrali. Ova organizovana grupa najviše novca uzela je iz Komercijalne banke 1.035.230 maraka. Reljić je kazao da su u pljački, osim njega, bili i Galić, Straživuk i Tomislav Knežević.

- Ćulum je rekao da ima unutra radnika obezbjeđenja Dalibora Marića, koji je telefonom uslikao trezor i javio kad da krenemo. Ćulum je trebalo da učestvuje, ali je odustao i predložio da umjesto njega ide Galić - rekao je Reljić i pojasnio da je Ćulum odustao, jer je osoba koja „tuđom rukom voli da uhvati zmiju, da dobije pare, a da ga nigdje nema“.

Reljić je priznao da su on i Galić ukrali kombi za pljačku, dok im je Ćulum obezbijedio garažu i naljepnice „Alfa sekjuriti“ koje su stavili na vozilo.

- Galić je vozio, a ja sam bio na vezi s Daliborom i on nam je javio kad da krenemo. Straživuk i Knežević su nosili puške i kada smo ušli u banku razoružali su obezbjeđenje. Sišao sam u trezor i odvukao trezoristu da da pare. Pokupio sam ih u torbu, a Straživuk me požurivao pa sam ostavio šrafciger i pajserčić. Galić je čekao u kombiju - ispričao je Reljić i dodao da su od plijena on i Straživuk uzeli po 5.000 KM, dok je ostatak Galić trebalo da sakrije pa ga je dao kumu, a on djeci koja su ga odnijela u Prijedor gdje je pronađen.

- Neka dječurlija nosala je sa sobom milion maraka - istakao je Reljić.

Prema riječima ovog svjedoka, 573.014 maraka od radnika „Alfa sekjuritija“ ispred banjalučkog „Metala“ oteli su on, Straživuk, Vinko Knežević zvani Baćoni, koji nije obuhvaćen optužnicom i koji je u bjekstvu, dok je Ćulum „tipovao“ posao.

- Ćulum je od osobe Kajgo dobio informaciju kada radnici „Alfa sekjuritija“ prevoze oko tri miliona maraka. Kombi kojim smo išli u pljačku pred „Metal“ sam ja dovezao, a Straživuk i Baćoni su bili u tovarnom dijelu i istrčali pred radnike kad su naišli i oteli im kofere s novcem. Bilo je pucnjave i ranjen je zaštitar - kazao je Reljić i dodao da su novac odnijeli Pavloviću, koji ga je sakrio u Kneževu.

Istakao je da je nakon podjele plijena falilo oko 113.000 KM od onog što je objavljeno da su ukrali. Sumnja da su to uzeli Ćulum i Pavlović kojeg su častili s 25.000 zbog skrivanja para. Govoreći o pljački 229.854 marke iz vozila „Pošta Srpske“ od ranika agencije „Centurion“ Reljić je rekao da je to organizovao.

- Ćulum mi je rekao kad ide vozilo i koliko ima novca te da ja organizujem taj posao. Sve informacije je saznao od nekog lica po imenu Žaci, koji je radio u „Poštama“. U pljački su, osim mene, učestvovali Karać, Aljoša, koji je nabavio „audi“ i Straživuk. Imali smo automatske puške - pojasnio je Reljić te rekao da je ukradeni novac kasnije podijelio Galić.

Prema njegovim riječima, 33.468 maraka iz Rajfajzen banke u Dervišima u Banjaluci ukrali su on, Karać, Mrđan i Straživuk. Kazao je da su on i Straživuk osmatrali banku i planirali, a Mrđan je nabavio vozilo za to.

Prema optužnici, pomenuta sedmorka činila je zločinačko udruženje koje je djelovalo od 2008. do kraja 2011. godine na području Banjaluke, Prijedora i Kneževa.

Optuženi i njihovi advokati su rekli da Reljić ne govori istinu te da je njegov iskaz nezakonit. Mrđan je kazao da ne može da vjeruje da Reljić, koji mu je kum, tako laže. Istakao je da je od njega Reljić posudio 15.000 evra i da mu nije vratio, a on mu čuvao djecu.

- Čak mi je jednom pokazao 100.000 KM i rekao da mi neće vratiti moje pare - rekao je Mrđan.

Ćulum je kazao da je Reljić na njega potezao pištolj i bacio bombu od koje je ranjen pa je nemoguće da oni zajedno idu u pljačke.

Spis i troškovi

Predsjednik sudskog vijeća Snježana Kudrić kazala je da će troškove odgađanja proteklog suđenja 16. novembra morati da plati odbrana, jer su obmanuli sud i javnost.

- Suđenje je odgođeno, jer su advokat Vladimir Raosavljević i ostali tvrdili da nema izjave svjedoka Milana Reljića, koju je dao u ranijem postupku u kome je osuđen za pljačku Komercijalne banke. Sud je pronašao izjavu i CD snimak kao transkript sa tog suđenja. Zahvaljujući tome obmanjena je i javnost i odgođen pretres - kazala je sudija Kudrić.

Ona je još kazala da je pojačana bezbjednost suđenja. Raosavljević je priznao da je iz nehata počinio grešku i zatražio da sam snosi troškove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana