Фалсификовала платне листе и незаконито себи увећавала плату

Небојша Томашевић
Фалсификовала платне листе и незаконито себи увећавала плату

Бањалука - Службеница Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милана Грујић (35) пријављена је Окружном тужилаштву у Бањалуци због сумње да је оштетила буџет РС за више од 10.000 КМ, а у свој џеп незаконито “стрпала” 64.400 КМ, сазнаје “Глас Српске”.

Пријаву против ње је поднијела Полицијска управа Бањалука, која је сумњичи да је починила чак 14 кривичних дјела. Наводећи њене иницијале, саопштили су да је терете за злоупотребу положаја одговорног лица, навођење на овјеравање неистинитог садржаја, фалсификовање или уништавање службене исправе и обману при добијању кредита или других погодности.

- М. Г. сумњичимо да је кривична дјела починила од 2015. до јула 2018. године обављајући послове службеника за обрачун личних примања и накнада, у једном од министарстава Владе Републике Српске. Приликом уношења података у рачунарску апликацију за обрачун плата након контроле исправно обрачунате плате кориговала је обрачун свог примања. У апликацији је у дијелу “додатак на плату” уносила незаконито различите новчане износе за сваки мјесец, као и корекцију свог коефицијента, чиме је противправно остварила имовинску корист од око 64.400 КМ - саопштила је полиција.

Према незваничним информацијама, Грујићева је, радећи као службеник за обрачун личних примања и накнада у Одјељењу за финансијско-рачуноводствене и аналитичке послове, себи исплаћивала увећану плату. То је радила од 1. јануара 2015. до 31. јула 2018. године исплативши себи 64.444 КМ више нето плате или 106.839 КМ бруто, за колико је оштетила РС.

Извор близак истрази појашњава да је службеница своју плату увећавала приликом уношења података у рачунарску апликацију ЦОП (Централни систем обрачуна плата). Казао је да је она у ресорном министарству била носилац шифре тог система, са завршеном обуком за рад у апликацији “Оракл пејрол”.

- Након што би извршила исправан обрачун плата радника министарства Грујићева је начелници одјељења достављала платне листе на контролу. Послије контроле правила је корекције код обрачуна своје плате. То је радила тако што би у ЦОП-у свој коефицијент са седам увећавала на 13, док је у опцији “додатак на плату”, односно стимулације и награде незаконито уносила различите износе - појаснио је овај извор.

Истакао је да је Грујићева малверзације са обрачуном плате овјеравала својим потписом, а потом их достављала на потпис тадашњем министру рада и борачко-инвалидске заштите Миленку Савановићу, који је несвјесно овјеравао исправе неистинитог садржаја. У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске истакли су да су против осумњичене службенице одмах по сазнању да је починила кривична дјела покренули дисциплински поступак. Сазнајемо да је Грујићева удаљена с посла. Њен коментар јуче нисмо успјели да добијемо.

 

Кредити

Полицијска управа Бањалука, наводећи иницијале, саопштила је да је осумњичена Милана Грујић од 2016. до 2018. године приликом подношења захтјева за кредит код микрокредитног друштва и банака из Бањалуке достављала фалсификоване платне листе.

На тај начин, наводе, довела је у заблуду службенике да одобре кредит од око 145.000 КМ. Сазнајемо да је Грујићева на основу фалсификованих платних листа код Микрокредитног друштва “Здраво” подигла три кредита у износу од 8.000 КМ. Такође с “фризираним папирима” код Сбербанке подигла је 35.000 КМ и 100.0000 КМ, те у НЛБ банци кредит од 3.000 марака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана